Francuzi pojačanje u borbi sa Zagrebom

Vedrana Kulaga Simić
Francuzi pojačanje u borbi sa Zagrebom

BANjALUKA - BiH jača svoj tim za borbu protiv namjera Hrvatske da uz samu granicu, na Trgovskoj gori, odlaže radioaktivni otpad, tako da će uz domaće stručnjake stati i francuski eksperti koji imaju veliko iskustvo u sličnom slučajevima.

U okviru domaćih institucija već duže vrijeme funkcionišu, između ostalih, dva tima, ekspertski i pravni, čiji su članovi nadležni za aktivnosti na osnovu kojih treba odgovoriti Hrvatsku od namjere da na toj lokaciji odlaže otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, čiji je vlasnik zajedno sa Slovenijom. 

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH su nedavno potvrdili da je, na osnovu javnog poziva, angažovana međunarodna pravna kuća, koja će se baviti problematikom izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori, da bi prije nekoliko dana bilo objelodanjeno da je riječ o grupi stručnjaka iz Francuske. 

Koordinator aktivnosti Ekspertskog i Pravnog tima Borislav Bojić istakao je za “Glas" da su u toku pripreme za delegiranje ove teme za sjednicu Savjeta ministara, jer su neophodna mišljenja određenih institucija, među kojima je i Pravobranilaštvo BiH, koje je i učestvovalo u samom izboru. 

- Radi se o trogodišnjem angažmanu međunarodno-pravne i ekspertske savjetničke grupe, koja će, vjerujem, dobiti potvrdu Savjeta ministara i tako ćemo uz naše veoma dobre pravnike imati i podršku francuske kompanije koja je imala više uspjeha u predmetima kao što je zaštita životne sredine i izgradnju nuklearnih objekata, jer je i jedan od naših uslova bio da posjeduje najmanje pet dobijenih sporova u toj oblasti. U sastavu te kuće ima nekoliko vrhunskih stručnjaka, među kojima je i jedna vrlo uticajna žena - rekao je Bojić. 

BiH, kaže, ima pravo i iskoristiće sve opcije da bi zaustavila radove na Trgovskoj gori. Smatra da razloga za zabrinutost imaju i Zagrepčani. 

- I za Hrvatsku je bolje da to pitanje bude riješeno u mjestu Vrbina nedaleko od Krškog u kojem se nuklearka i nalazi. S obzirom na to da otpad ne može da bude odvezen avionom, već drumskim putem kraj Zagreba, Zagrepčani bi trebalo da se dobro zamisle - istakao je Bojić.

Dodao je da je evropski standard da se otpad odlaže gdje i nastaje. 

- Vjerujem da će i na kraju Slovenci odlagati taj otpad tamo gdje i pripada, ali mi ne smijemo ništa prepuštati slučaju. Hrvatska ne odustaje od svojih namjera, a ni mi nipošto nećemo odustati od toga da ih onemogućimo da grade takav objekat u dolini najljepše rijeke, ne samo u Republici Srpskoj nego i u Evropi - zaključio je Bojić.

Predsjednik udruženja “Grin-tim” i član Ekspertskog tima za praćenje aktivnosti na lokaciji Trgovske gore Mario Crnković kaže da će biti potrebno prevesti svu dokumentaciju i da će to u startu biti veliki posao, jer postoji više hiljada stranica. 

- Od velike važnosti će biti da ne dozvolimo potencijalne greške u prevođenju, jer postoje ključne riječi, termini i događaji o kojima se mora posebno voditi računa, a treba prevesti i saznanja i dostupnu dokumentaciju iz Hrvatske. Sve je ovo veliki posao koji će morati biti završen u što kraćim rokovima - rekao je Crnković.

Veoma važna će, kaže, biti savjetodavna uloga navedene pravne kuće, ali to ne znači da Pravni tim, kao i relevantni pojedinci i institucije mogu skrstiti ruke i čekati šta će Francuzi uraditi. 

- Sadašnji posao pravne kuće sa kojom će biti sklopljen angažman jeste da se što bolje pripremimo za pravnu odbranu koja je neminovna. Borba u slučaju “Trgovska gora” se diže na nivo više, ali moram ponoviti da pravnici nisu mađioničari, braniće nas onoliko dobro koliko dobre im damo argumente, a dužnost svih nas je da damo svoj maksimum - rekao je Crnković.

ARGUMENTACIJA 

Mario Crnković ističe da je poseban segment o kojem se može i mora voditi računa aktuelna i potencijalna argumentacija u vezi sa slučajem “Trgovska gora”. 

- Svi ti ekonomski, socijalni i drugi uticaji moraju biti u primjerenim formatima, jer nije dovoljno što smo mi svjesni uticaja, što osjećamo posljedice, to mora biti u primjerenim formatima da bi se moglo efikasno iskoristiti pred međunarodnim sudovima - zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana