BiH dio Evropskog saveza za naukovanje i šegrtovanje

Srna
BiH dio Evropskog saveza za naukovanje i šegrtovanje

BiH je postala članica Evropskog saveza za naukovanje i šegrtovanje (EAFA) na konferenciji u Tirani, koju su organizovali Evropska komisija i Evropska trening fondacija.

BiH se tako pridružila mreži od 48 zemalja koje sarađuju na razvoju vještina i ulaganju u ljudski kapital, kako na regionalnom, tako i na međuregionalnom planu, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

EAFA je platforma koja okuplja vlade i druge ključne aktere s ciljem poboljšanja kvaliteta, ponude i percepcije naukovanja, odnosno učenja zasnovanog na radu, te promoviše mobilnost učenika na praksi širom Evrope.

Članice imaju priliku da pronađu partnere, promovišu događaje, razvijaju nove ideje i inicijative, te pristupaju informacijama i potrebnim alatima.

Poboljšanje ovih oblika učenja u stručnom obrazovanju i osposobljavanju smatra se ključnim za rješavanje problema nezaposlenosti mladih i poboljšanje u oblasti zapošljavanja, usklađujući vještine učenika sa potrebama tržišta rada i čineći stručno obrazovanje privlačnijim i relevantnijim.

Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara, u saradnji s nadležnim obrazovnim vlastima, pripremilo je i predalo obrazac za pridruživanje, koji je nakon poziva Evropske komisije uspješno prihvaćen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana