BiH ostaje sa dva agenta u Strazburu

Marijana Miljić Bjelovuk
BiH ostaje sa dva agenta u Strazburu

SARAJEVO - BiH će od danas, po svemu sudeći, ostati sa samo dva agenta koji zemlju predstavljaju pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, što bi moglo dovesti do problema ako konkursna procedura za izbor tog tijela Savjeta ministara ne bude okončana u što kraćem periodu.

Naime, pred ministrima u Sarajevu danas je zahtjev za razrješenje vršioca dužnosti agenta Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Predlagač te tačke dnevnog reda je Generalni sekretarijat, a kako “Glas Srpske” saznaje, ministri treba da razriješe dužnosti agenta srpske nacionalnosti pri sudu u Strazburu Jelenu Cvijetić. Naime, Cvijetićeva je prešla na drugo radno mjesto, zbog čega traži da je ministri razriješe dužnosti agenta.

Pored toga, pred ministrima je na sjednici i prijedlog za imenovanje dva člana konkursne komisije za izbor agenata Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, a predlagač te tačke dnevnog reda je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

- Savjet ministara danas bi trebalo da imenuje dva člana ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u komisiju za izbor agenata. Pored njih, u sastavu komisije su i članovi Agencije za državnu službu BiH. Konkurs za izbor agenata je završen. Sada je potrebno formirati komisiju, čiji je dalji posao da pregleda dokumentaciju, obavi intervjue sa kandidatima, ali i sačini listu najboljih koju prosljeđuju Savjetu ministara, koji imenuje agente koji zastupaju BiH pri Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu - kazali su “Glasu” u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Agenti Savjeta ministara BiH pri sudu u Strazburu u v.d. mandatu su čak tri godine. Njihov status posebno je nedavno uzdrmao javnost u predmetu “Kovačević protiv BiH”, odnosno spekulisalo se da li oni uopšte u v.d. mandatu mogu ulagati žalbu na presudu suda u Strazburu koji je rekao da je apelant Slaven Kovačević navodno diskriminisan zbog načina izbora članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

- Savjet ministara treba hitno da ubrza proceduru izbora agenata i da oni ne budu nakon tri godine u v.d. mandatu. Sada ostajemo bez jednog agenta i ne znamo uopšte kako će funkcionisati to tijelo. Nevjerovatno je da je Savjet ministara doveo zemlju u ovakvu situaciju. Dugo se čekalo na raspisivanje konkursa, a sada se sve odugovlači i sa konkursnom procedurom za izbor agenata - kazao je sagovornik “Glasa” iz Savjeta ministara.

Isti izvor navodi da BiH može dobiti nove agente do kraja oktobra ako za sve bude volje, te dodaje da nakon toga ostaje dovoljno vremena i za pisanje i ulaganje žalbe u predmetu “Kovačević”. 

Rok za žalbu

Rok za ulaganje žalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u slučaju presude “Kovačević” je kraj novembra. Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice navode da će tražiti mišljenje od Savjeta ministara šta je potrebno uraditi sa pomenutom presudom, odnosno hoće li se BiH uopšte žaliti na tu presudu ili neće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana