BiH mora dati saglasnost za izgradnju odlagališta

Vedrana Kulaga Simić
BiH mora dati saglasnost za izgradnju odlagališta

SARAJEVO, NOVI GRAD - Članovi Ekspertskog tima iz BiH, zaduženi za problematiku Trgovske gore, na kojoj, u neposrednoj blizini granice, Hrvatska planira da skladišti opasni otpad iz Nuklearne elektrane (NE) “Krško”, nastavljaju pritisak na hrvatske kolege da bi saznali što više detalja o poslovima koji su u toku i onima koji tek treba da budu započeti, a otvorena je mogućnost odlaska i u Sloveniju.

Domaći stručnjaci iz nekoliko oblasti bili su u ponedjeljak u Hrvatskoj i sa predstavnicima tamošnjeg Fonda za finansiranje razgradnje NE. Tokom sastanka je iskazano nezadovoljstvo jer nisu prisustvovali dosadašnjim istraživanjima, a predsjedavajući Ekspertskog tima BiH Emir Dizdarević za “Glas” kaže da su došli u fazu kada struka priča sa strukom. Hrvatska radi analize i istraživanja, a predstavnicima BiH su pokazali bušotine na lokaciji bivše kasarne Čerkezovac.

- Plan je da u septembru pričamo o seizmološko-geološkim rezultatima. Uz to, Hrvatska će tokom tog mjeseca zvanično obavijestiti da je počela sa radovima na uspostavljanju Centra za radioaktivni otpad - naglasio je Dizdarević, dodajući da će vjerovatno dobiti rezultate istraživanja, a da eksperti iz BiH treba da ih analiziraju i daju mišljenje.

Dizdarević je potvrdio da postoji i poziv da posjete NE “Krško”, čiji su vlasnici Hrvatska i Slovenija, krajem avgusta ili početkom septembra te dodao i to da su tokom nedavne konvencije u Beču mogli čuti od Slovenaca da oni imaju tehničke mogućnosti da zbrinu i hrvatski dio otpada niske i srednje radioaktivnosti.

Predsjednik Udruženja “Grin tim” Novi Grad Mario Crnković, koji je član Ekspertskog tima, kaže da ne može biti zadovoljni stanjem stvari u vezi sa slučajem “Trgovska gora”.

- BiH i dalje nije počela sa istraživanjima koja mogu jačati našu stručnu argumentaciju, a diplomatske aktivnosti nisu na zadovoljavajućem nivou. Potreban nam je sveobuhvatan strateški okvir, sa preciznim rokovima, ko kada šta radi - sve drugo dovodi u pitanje konačan ishod - istakao je on za “Glas”.

Profesor geologije i član tima Neđo Đurić podvlači da nedostaju istraživanja.

- Dvije trećine potencijalnog negativnog uticaja odnose se na teritoriju BiH. Ja sam pitao da mi nađu primjer u svijetu gdje se objekat ove vrste gradi bez saglasnosti druge države - rekao je Đurić, podsjetivši da nisu učestvovali u aktivnostima, iako su tražili te da je ostalo samo da im vjeruju.

Na terenu su bili i predstavnici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i federalnog Zavoda za geologiju. Stav svih strana u BiH je da je ta lokacija nedopustiva, jer je u slivu rijeke Une, koja je zaštićeno područje, a poseban akcenat je na činjenici da bi, odlaganjem otpada i istrošenog nuklearnog goriva bilo ugroženo zdravlje oko 250.000 stanovnika.

Pravna zaštita

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac juče je uputio nacrt strategije pravne zaštite interesa u Savjet ministara, a koji je prethodno dostavljen na izjašnjavanje resornim ministarstvima i vladama Srpske i FBiH.

- Očekujem da će se nacrt u najkraćem roku naći na dnevnom redu Savjeta - rekao je Košarac, dodavši da je mapa pravnog kretanja od ključnog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana