BiH krši SSP sa Evropskom unijom

Vedrana Kulaga Simić
BiH krši SSP sa Evropskom unijom

SARAJEVO - BiH krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU, jer uveliko kasni s usvajanjem novog zakona o graničnoj kontroli, s obzirom na to da su nova pravila tek nedavno ušla u parlamentarnu proceduru, a trebalo je da budu na snazi duže od godinu i po.

Programom rada Ministarstva bezbjednosti BiH za 2020. predviđeno je bilo pokretanje aktivnosti na izradi novog zakona o graničnoj kontroli BiH, jer je aktuelni zakon već imao dvije izmjene, a analiziranjem njegove usklađenosti s pravnom stečevinom EU uočena je potreba potpune revizije, odnosno izrade novog.

Radna grupa zadužena za pisanje novog zakona formirana je odlukom Savjeta ministara BiH u oktobru 2020, ali je, kako je navedeno u prijedlogu zakona o graničnoj kontroli, o kojem bi trebalo da se izjasne poslanici 19. aprila na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, njen rad prekidan i to u nekoliko navrata zbog pandemije virusa korona te je pisan i tokom 2021.

Postojeći zakon je, naime, kako je potvrđeno za “Glas” u Savjetu ministara, usklađen sa direktivama EU koje su stavljene van snage te je bilo potrebno usklađivanje s važećim aktima.

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju SSP između EU i BiH još u junu 2006. godine domaće vlasti su, naime, preuzele obavezu usklađivanja svog postojećeg i budućeg zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, odnosno primjenu od dana potpisivanja sporazuma do prelaznog perioda od šest godina od dana stupanja na snagu.

- Imajući u vidu da je sporazum stupio na snagu 1. juna 2015. godine kraj tog perioda je 1. jun 2021. godine - navedeno je u dokumentu Savjeta ministara uz koji je dostavljena i izjava o usklađenosti u kojoj jasno piše da BiH krši SSP.

Ovaj zakon, između ostalog, pripisuje uređenje kontrola na granici, njen prelazak, granične provjere i nadzor, uređenje prostora uz granicu, kao i postavljanje graničnih tabli i druge saobraćajne signalizacije na prelazu i njegovom području. Definiše i pitanja poput povrede državne granice i graničnog incidenta, međunarodne granične saradnje, prenošenja oružja te prikupljanje ličnih podataka i evidencije.

U tekst zakona su, kako su rekli u Ministarstvu bezbjednosti, uvrštene i nove definicije među kojima su analiza rizika, granične table, granične oznake te propisana mogućnost zatvaranja prelaza na teritoriji BiH u slučaju više sile. Dio radne grupe bili su, osim predstavnika sa nivoa BiH, i službenici iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a u odnosu na važeći zakon dopunjene su, između ostalog, i odredbe koje propisuju ovlaćšenja službenika Granične policije s ciljem sprečavanja nezakonitog prelaska granice, suzbijanja prekograničnog kriminaliteta i mjera prema licima koja su nezakonito prešla granicu.

- Odredbe su dopunjene kao odgovor na pojačan migracioni pritisak i nove pojavne oblike ilegalnih prelazaka granice izvan prelaza - piše u novom zakonu.

Osim toga, kako je potvrđeno za “Glas”, izrada novog zakona se nameće kao jedan od prioriteta i u dokumentu koji se tiče integrisanog upravljanja granicom. To je istaknuto i u najnovijem izvještaju o realizaciji Akcionog plana sprovođenja Strategije integrisanog upravljanja granicom u BiH za 2022, gdje piše da je Savjet ministara lani 9. novembra usvojio Nacrt zakona o graničnoj kontroli te zadužio Ministarstvo bezbjednosti da ga u formi prijedloga uputi po hitnoj proceduri u Parlamenta BiH, gdje treba da bude razmatran po skraćenom zakonodavnom postupku jer dolazi sa oznakom “EI”.

“EI”

Oznaka “EI” u prijedlogu zakona o graničnoj kontroli označava da je propis, pojasnili su predlagači, relevantan za proces usklađivanja zakonodavstva BiH s propisima EU, odnosno u vezi sa ispunjavanjem zadataka u pristupanju Uniji te samim tim upućuje na hitnost usvajanja propisa. Prijedlog Zakona je usvojila Ustavnopravna komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH krajem februara ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana