BiH je najvažnija teroristička baza u Evropi

GS
BiH je najvažnija teroristička baza u Evropi

BiH je najvažnija teroristička baza u Evropi i odskočna daska za djelovanje globalnog terorizma, poručeno je na tribini "Terorizam kao geopolitički instrument" koja je održana na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić rekao je Srni da treba podstaknuti sve demokratske i progresivne snage u BiH, te svima predočiti činjenicu da u BiH postoji teroristički potencijal.

"Treba svi da učinimo ono što možemo, ne samo policija i bezbjednosne službe, već i finansijske i institucije obrazovanja, vjerske organizacije, akteri javnih politika, kako se u BiH ne bi ponovio teroristički akt", rekao je Ćeranić.

On je istakao da je to važno jer se BiH nalazi između dvije vatre - sa istoka, a to je rat u Ukrajini i sa zapada, odnosno sukoba u Izraelu.

"Moramo učiniti sve da nijedna varnica sa tih ratišta ne dođe na tlo BiH, jer je istorija pokazala da je ono veoma plodno za izazivanje međunacionalnih i međuvjerskih sukoba", rekao je Ćeranić i dodao da terorizam želi da uništi tradicionalne vrijednosti kao što su porodica, nacija i država.

Politikolog i ekspert za pitanja bezbjednosti Dževad Galijašević rekao je Srni da se strukture BiH nisu bavile terorističkim prijetnjama, niti su sankcionisale i zabranile radikalne ideologije i organizacije poput "Muslimanske braće", niti presjekle tokove finansiranja.

"Strukture BiH nisu spriječile transfer novca i naoružanja, a tvrde da terorizma nema. One izgleda očekuju da se terorističke organizacije same ukinu", rekao je Galijašević.

On je ocijenio da u BiH bolje prolaze teroristi, nego oni koji pljačkaju kioske.

"O tome govori i podatak da je samo 45 predmeta u vezi sa terorizmom završeno, a praktično se samo dva lica nalaze u zatvoru. Neistraženo je sve u vezi sa odlascima terorista iz BiH u Siriju, Irak i počinjenim ubistvima", rekao je Galijašević.

Analitičar Anto Marinčić rekao je da u BiH postoji opasnost od terorizma.

On je naglasio da bošnjački političari na priču o terorizmu "zabijaju glavu u pijesak" i tvrde da ga nema, istakavši da je neophodno zaustaviti sve tokove novca za finansiranje terorističke aktivnosti.

"Još 1994. godine sam ukazao da Evropa nije svjesna opasnosti od radikalizma i fundementalizma koji joj prijeti, a prije dvije decenije to sam učinio i u mojoj knjizi `BiH - bijeda nerazumijevanja - nerazumijevanje bijede", rekao je Srni Marinčić, koji je odlukom visokog predstavnika 1998. godine smijenjen sa svih funkcija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana