BiH dvije godine bez novog sudije u Strazburu

Veljko Zeljković
BiH dvije godine bez novog sudije u Strazburu

SARAJEVO - BiH u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu već duže od dvije i po godine nema sudiju u skladu sa propisima Savjeta Evrope i jedina je država sa sudijom u “tehničkom mandatu”, što ne sprečava dio javnosti u FBiH da i dalje osporava izbor novog sudije u pokušaju da na toj poziciji što duže ostane sačuvan Faris Vehabović.

Navodi ovo izvor “Glasa Srpske” komentarišući, kako ju je nazvao,  “galamu pojedinih medija u FBiH i zbrku na bošnjačkoj političkoj sceni”, a koja je dignuta nakon što je bošnjački član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, otkrio da je pokrenuo proceduru imenovanja novog sudije, jer je aktuelnom odavno istekao mandat.  

Prema riječima izvora “Glasa”, BiH je trenutno jedina država sa sudijom u “tehničkom mandatu” u Evropskom sudu za ljudska prava, što joj opravdano daje etiketu “države slučaja”.

- BiH je jedina država članica koja još uvijek nije dostavila prijedloge za izbor novog sudije nakon što je prethodnom istekao mandat. Vjerujem da je ovo dio dogovora vladajućih na zajedničkom nivou, da se konačno riješi i ovo sporno pitanje. Međutim, zašto tolika galama, pa možda je to zbog toga što se spekuliše kako bi ta pozicija sada trebalo da pripadne predstavniku hrvatskog naroda. Podsjetio bih da je prvi sudija u ime BiH u Evropskom sudu za ljudska prava bila Ljiljana Mijović iz reda srpskog naroda, a nakon nje na tu poziciju došao je Vehabović, kome je istekao mandat - istakao je naš izvor.

Podsjeća da je glavni razlog što je Vehabović i dalje u tehničkom mandatu, taj što je proces izbora novog sudije u posljednjih nekoliko godina uglavnom  blokirao hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

- Mislim da sada dizanjem ove medijske prašine, određene političke strukture bliske SDA, žele izvršiti pritisak na pojedine članove Predsjedništva BiH da na tu poziciju bude predložen neko od “provjerenih bošnjačkih domoljuba”, a ne Neven Anđelić, koji se spominje kao potencijalni kandidat. Da bi on i bio kandidovan to bi trebalo da uradi Komšić, tako da će biti veoma interesantna borba za ovu značajnu fotelju u Strazburu. Vjerovatno će na kraju biti napravljena politička igra da favorit bude Nedim Ademović - kaže naš izvor, dodajući da Vehabovića, kako stvari trenutno stoje, najvjerovatnije čeka mjesto u Ustavnom sudu BiH, nakon što Seada Palavrić stekne uslove za odlazak u penziju.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirovićev juče je otkrio kako je njegov kabinet poslao dopis Sekretarijatu Predsjedništva BiH u kom je zatraženo imenovanje novog sudije. U njemu se navodi, kako je ovaj zahtjev u skladu sa aktom ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića od 5. decembra prošle godine, a koji se odnosi na status sudije Vehabovića u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Predsjedavajući Delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Saša Magazinović pozdravio je ovu inicijativu, ističući da je nedopustiv toliko dugi zastoj u imenovanju predstavnika BiH u ovako važnim tijelima i komitetima.

Predmet “Kovačević”

Faris Vehabović je bio jedan od sudija u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, koji je smatrao kako je bila opravdana tužba Slavena Kovačevića protiv BiH. Kovačević se žalio na diskriminaciju njegovog biračkog prava, da samo Srbi iz Republike Srpske mogu birati delegate u Domu naroda i srpskog člana Predsjedništva, odnosno da Bošnjaci i Hrvati iz FBiH mogu birati delegate i članove Predsjedništva iz bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana