Analiza određuje da li će biti povećan minimalac

Marijana Miljić Bjelovuk
Analiza određuje da li će biti povećan minimalac

BANjALUKA - Ministarstva finansija RS uradiće detaljnu analizu o makroekonosmskim pokazateljima u Srpskoj, a taj dokument odrediće da li postoje uslovi za povećanje najniže plate sa 650 maraka.

Zaključak je to vanredne sjednice Ekonomsko socijalnog savjeta RS, koja je održana danas sa jednom tačkom dnevnog reda, otpočinjanje razgovora o povećanju minimalne plate u Srpskoj.

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić rekao je da su socijalni partneri donijeli zaključak da Ministarstvo finansija sačini analizu iz pozicije promjene makroekonomskih kretanja, kao što je inflacija, BDP i ostalo.

-  Ministarstvo ima rok od 15 dana da napravi analizu. Ta informacija biće dostavljena socijalnim partnerima, a nakon toga predsjednik Ekonomsko socijalniog savjeta će na inicijativu nekog od socijalnih partnera zakazati sjednicu -  rekao je "Glasu Srpske" Aćić nakon održane sjednice Ekonomsko socijalnog savjeta.

Naglasio je da je na sjednici poslovna zajednica iznijela stav da se ne može razgovarati o najnižoj plati prije početka četvrtog kvartala.

- Smatramo da je to nezakonito. Bilo bi krajnje neozbiljno da u roku od šest mjeseci tri puta razgovaramo i povećavamo najnižu plata. Mi i dalje smatramo da ne postoje makroekonomski pokazatelji na osnovu kojih bi trebalo povećati najniža plata, ali u svakom slučaju podržavamo da se uradi analiza o svim kretanjima - kazao je Aćić i dodao da će biti napravljena i formula prema kojoj će se izračunavati najniža plata, odnosno korigovana svaki puta kada se promjene pokazatelji.

Iz Saveza sikdikata RS naveli su da su poslodavci u startu bili protiv dnevnog reda, ali da su ipak na kraju pristali da razgovaraju.

- Svi smo iznijeli argumente. Mi smo naveli da do povećanja najniže plate u Srpskoj mora doći jer rastu troškovi života, dok su poslodavci bili izričito protiv toga da se najniža plata poveća. Oni smatraju da je i sadašnji iznos dovoljan. Naveli su da bi svako novo povećanje dovelo u pitanje njihov opstanak - kazao je "Glasu Srpske" sekretar Saveza sindikata Goran Stanković.

Naveo je i da su se svi složili da Ministarstvo finansija RS uraditi detaljnu analizu vezanu za sve pokazatelje koji su neophodni da bi se utvrdio novi iznos najniže plate.

- To su podaci o cijenama, inflaciji te troškovima prevoza ove u odnosu na prethodnu godinu. Na osnovu tih podataka imaćemo detaljnije informacije za narednu sjednicu, koja bi se trebala da bude održana  krajem jula ili početkom avgusta. Tada bi trebali da utvrdimo prijedlog u kojem iznosu treba povećati najnižu platu - naveo je Stanković i dodao da je ohrabrujuće što ministar rada Duško Milunović, koji je i predsjednik Ekonomsko socijalnog savjeta, smatra da najnižu platu treba povećati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana