Bevanda: Netačni navodi o prenosu nadležnosti, slijede procedure protiv zamjenika

Srna
Bevanda: Netačni navodi o prenosu nadležnosti, slijede procedure protiv zamjenika

SARAJEVO - Ministar finasija i trezora u Savjetu ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da nisu tačni medijski navodi da je prenio nadležnosti na entitete, za međunarodne ugovore o dvostrukom oporezivanju i najavio da će protiv svog zamjenika, koga vidi kao autora, pokrenuti zakonom propisane procedure da se spriječi njegov govor mržnje.

"U vezi sa današnjim člancima koje su objavili pojedini portali da je HDZ-ov ministar finansija Vjekoslav Bevanda prenio nadležnosti s države na entitete, za međunarodne ugovore o dvostrukom oporezivanju prepoznajemo da se radi ili o elementarnom nepoznavanju ove materije ili vjerojatnije o već ranije poznatom i prepoznatom iznošenju neistinitih činjenica i neumjesnih podvala na adresu aktualnog ministra finansija i trezora BiH", naveo je Bevanda.

On je istakao da iznošenje sličnih beskrupuloznih i tendencioznih neistina u medijima nije ništa novo, jer se skoro pa u sličnom modelu gnusne laži medijski plasiraju u proteklih godinu dana.

"Nije teško zaključiti da se autor i potpisnik ovih monstruoznih laži i prljavština bez ikakve dvojbe može prepoznati u liku i djelu mog zamjenika, gospodina Hazima Rančića", naveo je Bevanda.

On je naglasio da medijsko iznošenje ovakvih i sličnih prljavština i laži do sada nije bilo sankcionisano u skladu sa pozitivnim propisima.

"S obzirom na to da je ovakvo drsko i neprimjereno ponašanje Rančića prevršilo svaku mjeru i da nesumnjivo iznošenjem ovakvih prljavština, prije svega narušava ugled ministarstva u kome na žalost prima nemalu platu, ali i ministra, protiv istog će se pokrenuti sve na zakonu zasnovane procedure da se spriječi njegov govor mržnje i iznošenje prljavština", naglasio je Bevanda.

On je istakao da se ne radi ni o kakvom prenosu nadležnosti, jer je svakoj upućenoj osobi poznato da su direktni porezi u nadležnosti entiteta i Brčko distrikta, što je uostalom i osnov ugovora o dvostrukom oporezivanju.

Prema njegovim riječima, tako se svi postupci oslobađanja od plaćanja poreza ili umanjenja poreske osnovice vode pred poreskim organima entiteta i Brčko distrikta, kao i postupak rezidentnosti poreskih obveznika i izdavanje potvrda koje su uslov za primjenu ugovora.

Prema ranijoj praksi i modelu koji se pokazao kao neefikasan i nepotrebno komplikovan, Bevanda je pojasnio da se postupak razmjene informacija vršio samo uz posredovanje Ministarstva finansija i trezora, što je nesumnjivo zahtijevalo promjenu dotadašnjeg načina funkcionisanja.

Tim prije imajući u vidu neospornu činjenicu da su entitetska ministarstva finansija i Direkcija za finansije Brčko distrikta prema Konvenciji o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreske svrhe nadležna tijela za saradnju u oblasti direktnih poreza, gdje je obuhvaćena i razmjena informacija na zahtjev, saopšteno je iz Ministarstva finasija i trezora u Savjetu ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana