Beogradski vjetar u leđa Srbima u FBiH

Vedrana Kulaga Simić
Beogradski vjetar u leđa Srbima u FBiH

BEOGRAD - Srpski narod u FBiH koji je u veoma teškom položaju može računati na pomoć Srbije, a za nekoliko dana biće poznato i koji će to projekti, sa ciljem održivog povratka i ekonomskog jačanja povratnika, biti zajednički realizovani u toku ove godine.

Zaključeno je to tokom sastanaka koje su sa zvaničnicima Srbije u Beogradu održali predsjednik srpskog građanskog udruženja “Posavina” iz Odžaka Damir Ivetić i direktor Centra za podršku povratnicima u Unsko-sanskom kantonu (USK) Nemanja Davidović.

Oni su, naime, razgovarali s direktorom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Arnom Gujonom i članovima Skupštinskog odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimirom Vujadinovićem i Sanjom Lakić.

Ivetić je za “Glas” ocijenio da je iza njih veoma uspješan sastanak na kojem je potvrđeno da će Srbija nastaviti da pomaže srpski narod i u Posavskom kantonu, a sa ciljem održivog povratka dogovorene su konkretne aktivnosti.

- Novi sastanak trebalo bi da bude održan već početkom narednog mjeseca s tamošnjim ministrom spoljnih poslova i ministrom bez portfelja, koji je zadužen za Srbe u regionu i dijasporu, predstaviti projekte i utvrditi prioritete za ovu godinu koji su u interesu naših zajednica. Važno nam je da možemo računati na pomoć Srbije koja nam je i do sada pokazala da želi da pomogne Srbima u FBiH da stanu na noge - rekao je Ivetić, koji je dodao i da će se raditi na zakonskom rješenju sa ciljem još bolje pomoći Srbima i u regionu i dijaspori.

Direktor Centra za podršku povratnicima u Unsko-sanskom kantonu (USK) Nemanja Davidović ističe da je nastavak ekonomskog jačanja povratničke zajednice u tom kantonu imperativ i zajednički cilj na kojem će raditi.

- Razgovarali smo o važnosti kontinuiteta ekonomskog jačanja i podrške, kao i novim zakonskim aktima i prijedlozima za olakšanje istog. Očekujem da ćemo uskoro razgovarati o ovim i drugim temama i u Bosanskom Petrovcu - rekao je Davidović za “Glas” i dodao da je ovo bila prilika da zahvale Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću na novoj, najavljenoj finansijskoj podršci za tu opštinu sa ciljem poboljšanja uslova života povratnika.

Vujadinović koji je i zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije, kaže da je položaj Srba u FBiH veoma težak, kao i na svim drugima adresama gdje srpski narod nema organizovanu političku vlast.

- Čuli smo da se njihov broj rapidno smanjuje zbog političkih pritisaka, ali i odliva stanovništva. Naša izvršna vlast i sam predsednik Srbije pokazali su koliko se mogu direktno pomoći opštine i infrastruktura, a videćemo da li postoje načini da pomažemo i pojedincima jer smo imali već pilot projekte preko nadležne Uprave za dijasporu koji su se pokazali uspešnim -  rekao je Vujadinović.

Srbija, dodaje, ima zakon o dijaspori, a nije odbacio mogućnost da taj akt u narednom periodu bude dorađen i unaprijeđen.

- Ima ideja, a suština svega je da na nivou Narodne skupštine sledimo one politike predsednika Vučića i što više se uključimo u angažmane koji se tiču pomoći našim sunarodnicima i u FBiH i regionu, ma gde bili - rekao je Vujadinović za “Glas”.  

“Otvoreni Balkan”

Sagovornici “Glasa” su potvrdili da je jedna od tema koje su se dotakli bila i inicijativa “Otvoreni Balkan” u kojoj je već Srbija, ali ne i BiH. Njihov stav je da je ta ideja dobra za sve ljude jer bi, između ostalog, lakše dolazili do pomoći i subvencija na raznim nivoima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana