Bencun: Prilika da se pošalje jedinstvena poruka o posvećenosti evropskom putu

SRNA
Bencun: Prilika da se pošalje jedinstvena poruka o posvećenosti evropskom putu

BEČ- Panel-diskusija na visokom nivou o budućnosti BiH u kontekstu njenog evropskog puta prilika je da se pošalje jedinstvena poruka partnera u vlasti o posvećenosti evropskom putu, ali i za međunarodne aktere sa sjedištem u Beču da bolje razumiju kompleksnost unutrašnjih odnosa u BiH, rekao je Srni ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun.

Bencun je istakao da se panel-diskusija održava pod krovom Diplomatske akademije, te da će učestvovati ključni donosioci odluka i partneri u vlasti na nivou BiH - predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik /SNSD/, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović /HDZ/ i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić /SDP BiH/.

"U toku su finalne pripreme za veoma značajnu panel-diskusiju, na kojoj očekujem interaktivnu diskusiju među učesnicima, ali i sa publikom, u kojoj će biti predstavnici diplomatske zajednice u Beču, austrijskih institucija, studenti diplomatske akademije, kao i ostali zainteresovani", rekao je Bencun.

On je naveo da se pozivi za prisustvo panel-diskusiji upućeni svim ambasadama u Beču, međunarodnim organizacijama, te da su posebno interesovanje iskazali brojni austrijski i drugi mediji, koji će na jednom mjestu imati priliku da razgovaraju sa tri relevantna politička predstavnika.

"Tako da je ovo prilika da se pošalje jedinstvena poruka partnera u vlasti o posvećenosti evropskom putu, i to u sedmici kada je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen glasno rekla da će preporučiti Evropskom savjetu da 21. marta donese odluku o otvaranju pregovora sa BiH", rekao je Bencun.

On smatra da je BiH ostvarila značajan napredak na evropskom putu, te da je ova odluka očekivana, ali i da je ključno da se odredi datum otvaranja pregovora.

"Sa druge strane, biće ovo prilika za međunarodne aktere sa sjedištem u Beču da bolje razumiju kompleksnost unutrašnjih odnosa u BiH, posebno zahtjeve entiteta, a jednim dijelom i kantona, da budu vidljivi u procesu pridruživanja Evropskoj uniji u domenu onih realnih nadležnosti koje na terenu imaju", rekao je Bencun.

Panel-diskusija biće održana sutra u Diplomatskoj akademiji sa početkom u 10.30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana