Bencun: Poraz Izetbegovića najveće iznenađenje u odnosu na rezultat SDA

Srna
Bencun: Poraz Izetbegovića najveće iznenađenje u odnosu na rezultat SDA

BANjALUKA - Poraz lidera SDA Bakira Izetbegović jedno je od većih iznenađenja ovogodišnjih opštih izbora, ali to upućuje na zaključak da je jedan broj birača te stranke podržao Željka Komšića i Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, ocijenio je za Srnu ambasador BiH pri OEBS-u u Beču Siniša Bencun.

Bencun je rekao da se to ne može tačno utvrditi, ali da istraživači mogu izvući određene trendove koji to mogu potvrditi ili opovrgnuti.

"Sve statistike koje vidimo uglavnom upoređuju rezultate Izetbegovića naspram Bećirovića, odnosno Borjana Krišto naspram Komšića. S obzirom na to da Komšić politikama koje zastupa privlači značajan broj borača SDA, SDP-a i drugih dominantno bošnjačkih partija, ima smisla njegove rezultate porediti i sa ovom dvojicom kandidata", smatra Bencun.

Bencun je rekao da poraz Izetbegovića kao kandidata za Predsjedništvo BiH u značajnoj mjeri odudara od rezultata koja je napravila stranka čiji je predsjednik.

On je naveo i da je broj nevažećih listića uvijek jedna od glavnih tema svih izbora do sada, ali da treba odvjeno posmatrati broj nepopunjenih nevažećih i pogrešno popunjenih nevažećih jer su razlozi nastanka drugačije prirode.

"Nepopunjenim listićima obično se šalju i određene političke poruke. Na primjer, broj nevažećih listića često bude veći kod trke za člana Predsjedništva u mononacionalnim naseljima koje, zbog izbornih pravila kakva jesu, nisu u prilici glasati za kandidata iz vlastitog naroda", rekao je Bencun.

Prema njegovim riječima, ti procenti se kreću u okviru od pet do osam odsto i na ovim i na ranijim izborima.

On je podsjetio da su na nekim ranijim izborima temeljnije provjere koje je CIK provodio naredbama za ponovno brojanje pokazale da nije bilo indicija za poništavanjem važećih glasova i njihovim pretvaranjem u nevažeće, a da bi se favorizovao neki kandidat.

"Recimo 2010. godine naređeno je ponovno brojanje nevažećih listića kod trke za srpskog člana Predsjedništva BiH i nisu ustanovljene nepravilnosti koje su mogle značajno uticati na rezultat", rekao je Bencun.

On je napomenuo da CIK inače može donijeti odluku o ponovnom brojanju i po službenoj dužnosti, ali i po kredibilnom zahtjevu zainteresovane strane, nakon što se objave preliminarni rezultati.

Prema ranijim saznanjima Bencun je naveo da je i praksa bila da se tom procesu pristupa uz uslov da broj glasova sa spornih biračkih mjesta može da utiče na konačan rezultat, da postoji jasna argumentacija sa referencom na kršenje nekog člana Izbornog zakona, kao i da u zapisniku o radu biračkog odbora postoji zabilježen problem prijavljen od lica prisutnog na biračkom mjestu.

"To se objašnjava činjenicom da, ukoliko je birački odbor sastavljen od predstavnika različitih stranaka, postoji veliki broj stranačkih i drugih posmatrača i nema potrebe dovoditi u pitanje rezultate ukoliko niko od prisutnih nije uložio prigovor ili primjedbu konstatovanu u zapisniku o radu", rekao je Bencun.

U svakom slučaju, dodao je, sve stranke imaće priliku po objavi preliminarnih rezultata ulože žalbu na rezultate sa bilo kojeg biračkog mjesta.

"Da li će CIK to razmatrati u skladu sa uslovima koje sam naveo ili nekim drugim kriterijumima, ostaje da se vidi", rekao je Bencun.

On je napomenuo da CIK na izborni dan radi pod velikim pritiskom, ali da u doba uspona tehnologije treba da omogući u realnom vremenu da se vide podaci glasanja.

"Političke partije već imaju ozbiljne elektronske baze, koje dobijaju podatke u realnom vremenu, ali i poprilično relevantnu sliku", zaključio je Bencun. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana