Bencun: Očuvati dejtonski sporazum, prepoznati ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti

Srna
Bencun: Očuvati dejtonski sporazum, prepoznati ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti

BEČ - Očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma preduslov je za mir i stabilnost i ne smije se dozvoliti njegova dalja degradacija pod plaštom reformi na evropskom putu, već se mora naći balans koji će prepoznati ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, poručio je ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun.

Bencun je, na panel-diskusiji u Beču o temi "Dejtonski mirovni sporazum tri decenije poslije - stabilnost naspram reformi", rekao da ovaj sporazum, uprkos manjkavostima, pruža dobar okvir za stabilnu budućnost BiH.

On je podsjetio da je Dejtonski mirovni sporazum prije 28 godina, osim što je zaustavio rat, donio i stabilnost i mir, koji je već tri decenije trajna kategorija.

Bencun je u izjavi Srni izrazio zadovoljstvo što je jučerašnja panel-diskusija o ovoj temi, u organizaciji Ambasade BiH u Austriji i Diplomatske akademije povodom 28 godina od potpisivanja Dejtonsko-pariskog sporazuma, izazvala veliko interesovanje ambasadora i diplomata, predstavnika međunarodnih organizacija stacioniranih u Beču, te studenata Diplomatske akademije i drugih zainteresovanih pojedinaca.

"Većina učesnika ocijenila je da je ovakva vrsta razgovora potrebna, pogotovo unutar zemlje, da bi se našla pragmatična rješenja u pravcu potrebnih reformi koje će imati lokalno vlasništvo, ali i da bi se vratilo izgubljeno povjerenje među ključnim donosiocima odluka", rekao je Bencun.

On je istakao da su posebno zanimljiva pitanja učesnika u vezi sa identitetom, odnosno da li je u BiH moguć takozvani dualni identitet koji bi omogućio istovremeno identifikovanje i sa državom kao takvom, ali i sa jednom od nacionalnih grupa.

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović u svom obraćanju istakao je da je jedan od ključnih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma to što je donio trajan mir bez ozbiljnih bezbjednosnih incidenata, čak i neposredno nakon rata.

On je naveo da je ovaj sporazum donio i mogućnost za novi istorijski dogovor u BiH koji bi, uz saglasnost svih, eventualno zamijenio Dejton, ali i uspostavio suverenitet BiH koji je trenutno limitiran zbog prisustva Kancelarije visokog predstavnika i ovlaštenja koja je sebi pripisala.

Kada je riječ o evropskoj perspektivi BiH i regiona, Jović je naveo da bi jedino realistično rješenje bilo da EU što prije zajedno primi sve zemlje regiona, jer bi pojedinačni i vremenski odvojeni procesi stvorili uslove za pogoršanje u odnosima među zemljama regiona, uključujući potencijalno i razna međusobna uslovljavanja.

Stručnjak za međunarodno pravo Martin Luc iz Teksasa rekao je da je Dejtonski mirovni sporazum međunarodna ugovorna obaveza sa neograničenim rokom trajanja, sve do trenutka dok se strane ne dogovore o boljem i prihvatljivijem rješenju, a koje on trenutno ne vidi.

Bivši britanski ambasador u Zagrebu i zamjenik visokog predstavnika za Mostar Kolin Munro problematizovao je i danas aktuelno postojanje fenomena dvije škole pod jednim krovom u nekim kantonima, kao i segregaciju djece po nacionalnim šavovima u školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana