Bencun: Ne smijemo dozvoliti dalju degradaciju Dejtona pod plaštom reformi

Srna
Foto: Twitter

BEČ - Ambasada BiH u Austriji organizuje danas u Beču, u saradnji sa Diplomatskom akademijom, panel diskusiju o temi „Dejtonski mirovni sporazum tri decenije poslije - stabilnost naspram reformi“.

Ambasador Siniša Bencun podsjetio je da je Dejtonsko-pariški mirovni sporazum potpisan na današnji dan prije 28 godina, te da je cilj diskusije da se skrene pažnja na značaj ključnih principa koje čuva ovaj sporazum, uključujući istorijski kontekst, podjelu vlasti između dva entiteta i tri naroda, mehanizme zaštite u odnosu na centralni nivo vlasti.

„Ne smijemo dozvoliti dalju degradaciju Dejtona pod plaštom reformi koje se moraju sprovesti na evropskom putu, nego je neophodno naći odgovarajući balans koji će prepoznati ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti“, rekao je Bencun Srni.

On je napomenuo da će diskusija biti prilika da se razgovara i o opravdanosti i neopravdanosti postojanja Kancelarije visokog predstavnika 30 godina nakon rata, kao i činjenici da u suverenoj zemlji, koja je ispunila uslove za EU kandidata, postoji pojedinac koji može da proglasi zakon ili smijeni legalno izabrane predstavnike.

„Vjerujem da će nam u tome na stručan način pomoći relevantni panelisti koje smo pozvali, dobri poznavaoci političkih i svakih drugih odnosa unutar i oko BiH, ali i poznavaoci međunarodnog prava upravo iz države u kojoj je sam sporazum dogovoren i dizajniran“, rekao je Bencun.

On očekuje dobru posjećenost diskusiji diplomata drugih zemalja u Beču iz ambasada i međunarodnih organizacija, studenata diplomatske akademije i drugih zainteresovanih.

Početak panel diskusije zakazan je u 15.00 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana