Bećković o zabrani ruskih medija: Nema bolje reklame od ćeranja

Srna
Bećković o zabrani ruskih medija: Nema bolje reklame od ćeranja

BEOGRAD - Zabranu "Sputnjika" u Crnoj Gori akademik Matija Bećković tumači kao najbolju moguću reklamu i ističe da zabraniti nešto znači da zabranjeno ima istinski i pravi razlog stvaranja i da je gonjeno kao što je gonjeno i sve ostalo što je sveto i važno.

Komentarišući zabranu koju je Vlada u Podgorici donijela po pitanju rada svih ruskih medija u Crnoj Gori, najveći živi srpski pjesnik kaže da su idejni tvorci te "genijalne" zamisli, na svoju žalost i greškom, našli najbolji mogući način da svim zainteresovanim preporuče i "Sputnjik" i njega samog, budući da je i njemu svojevremeno bio zabranjen čak i fizički ulazak u Crnu Goru.

Svakoga će, navodi Bećković, zanimati da pročita šta je to što je zavrijedilo zabranu.

"Jedan od velikih doprinosa mojoj poeziji bila je ta fama koju je neko svojevremeno stvorio rekavši da je jedna od mojih knjiga zabranjena. Sreo sam u Parizu čoveka koji je `ispod žita` nabavio rukom ispisanu moju knjigu. Ja sam je od njega otkupio i dao mu istu knjigu, samo ištampanu, a taj čovek mi je objasnio da je moja knjiga bila zabranjena. U suštini, to je bila najbolja preporuka i najvažnija stvar koja je mogla da se kaže o mom ili bilo kom drugom, pa i Vašem delu", kaže Bećković za "Sputnjik".

Prema tome, naglašava Bećković, hvala im što su to uradili.

"Ne znam ko se toga setio, ali preporučio me na najbolji način", ističe Bećković.

Kada ga sretne neko, a dešavalo se i to, pa ga upita "ćeraju li te još", Bećković to smatra najboljim priznanjem i dokazom o bitnosti svog djela.

Ukoliko ga još ćeraju, kaže Bećković, znači da imaju dobar razlog za to.

"Protiv toga se ne treba braniti, niti zbog toga brinuti", poručuje Bećković.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije objavljeno je da je Agencija za elektronske medije Crne Gore naložila nadležnim resorima zemlje i lokalnim telekomunikacionim kompanijama da u potpunosti obustave emitovanje niza ruskih medija najkasnije do danas. Riječ je o 20 ruskih medijskih operatera, među kojima su "Prvi kanal", "Rusija 1", "RT", "Sputnjik", "NTV", "REN TV" i drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana