Bećković: Kočić je znao da je istorija naroda i otadžbine - istorija jezika

Srna
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Dobitnik "Kočićeve nagrade" književnik Matija Bećković poručio je večeras u Banjaluci da je Petar Kočić znao da je istorija naroda i otadžbine istorija jezika i da je pjesnik ono čime jezik živi.

"Jezik je temelj svake kulture, čak i u naše vreme kada se čini da je važnije kojim jezikom govorimo nego šta govorimo. Jezik je Bog koji sve vidi, a njega ne vidi niko, jedan od onih koji su u tog Boga ne samo verovali nego znali i poznavali bio je Petar Kočić", rekao je Bećković u besjedi nakon što mu je predsjednik Srpske Milorad Dodik uručio "Kočićevu nagradu".

Bećković je na svečanoj akademiji u okviru 59. "Kočićevog zbora" naglasio da su Srbi pjesnički narod, da je pjesnik bio i car Lazar, kao i njegova djeca, koji dokazuju da vjera u Boga i u poeziju nikada ne može biti pretjerana.

"Država se ne može ni stvoriti ako je ne stvori jezik, ni narod ujediniti ako ga ne ujedini poezija. Srpski narod je delo poezije. U državi u kojoj poezija ujedinjuje narod pesnici imaju i najveći značaj i odgovornost", istakao je Bećković.

On je dodao da je Petar Kočić bio najrođeniji sin srpskog jezika, da je ovaj književnik za kratkog života zaveštao "malo, ali zlatno delo".

"Ničeg kod nas nije bilo napisano ni duhovitije ni tragičnije nego taj Štrpčev humor, njegova prividna naivnost, bespomoćni protest čoveka kojeg bičuju po očima i ustima, koji nema dovoljno ruku da podavi sav taj ološ koji je u Bosnu nagrnuo pod izgovorom da tu zemlju prosveti i uljudi. Ovo je napisao Jovan Dučić, a ja nisam siguran da li je to pisao nekad ili sad", zaključio je Bećković.

Predsjednik žirija za "Kočićevu nagradu" Duško Pevulja rekao je da je Bećković nesumljivo vodeći savremeni srpski pjesnik, zastupnik poezije i posljednji dokaz da je poezija živa u vrijeme koje joj nije naklonjeno.

"Bećković po svemu zaslužuje `Kočićevu nagradu` jer je postao poput Kočića narodni pisac čije su riječi ušle u narod kojem pripada", rekao je Pevulja.

On je istakao da Bećkovićeva služba srpskom jeziku traje više od šest decenija.

"Niko u srpskoj jeziku nije uspio da svakodnevnu i žargonsku riječ izdigne do poetske riječi i da joj da poetsko značenje, kao što je to učinio Bećković", rekao je Pevulja.

Prethodno je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić uručila nagradu "Zmijanjče" učenici devetog razreda Osnovne škole "Dositej Obradović" iz Prijedora Tamara Bilbija za pjesmu "Moja Republika Srpska".

Predsjednik žirija za nagradu "Zmijanjče" Miladin Berić rekao je da Tamara pokazala zavidno znanje izgradnje stiha i da se sa svojim pjesničkim izrazom izdovjila od drugih pjesama koje su ušli u uži izbor za ovu prestižnu nagradu.

"Tamara se u nagrađenoj pjesmi na specifičan način u vidu zakletve obraća Republici Srpskoj naglašavajući sveto trojstvo kroz tradicionalan srpski pozdrav", rekao je Berić.

Na svečanoj akademiji svoje stihove kazivali su predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević, književnica iz Kučeva Aleksandra Petrović, pjesnici Nenad Radenković iz Zvečana i Slavomir Nišavić iz Bijelog Polja.

Stojičić: Kočić bi tražio da vodimo brigu o jeziku, pismu i identitetu

Održana svečana akademija posvećena Petru Kočiću

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministar prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, kao i druge zvanice iz političkog, vjerskog, kulturnog i javnog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana