Bećirović zbog Karadžića i Mladića traži smjenu Stojičićeve

Glas Srpske
Bećirović zbog Karadžića i Mladića traži smjenu Stojičićeve

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović nezadovoljan je načinom na koji su prvi predsjednik Srpske Radovan Karadžić i nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić prikazani u školskim udžbenicima koji se koriste u Srpskoj, zbog čega je danas zatražio smjenu Željke Stojičić, ministra prosvjete i kulture u Vladi Srpske.

Bećirović je svoj zahtjev "adresirao" Kristijanu Šmitu, njemačkom diplomati koga u Federaciji BiH priznaju za visokog predstavnika u BiH a u Srpskoj smatraju za "turistu", od koga je zatražio da pomenutu smjenu i realizuje.

- Pozivam visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da bez odgađanja, u skladu sa svojim ovlaštenjima, donese odluku o smjeni ministra Željke Stojičić, kao i da donese nalog o zabrani upotrebe novih nastavnih programa u školskoj 2024/2025. godini. Visoki predstavnik mora konkretno i principijelno djelovati na cijeloj državnoj teritoriji BiH. Njegova je dužnost da spriječi podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i veličanje ratnih zločinaca - rekao je Bećirović.

On se tu nije zaustavio, te je optužio i Evropsku uniju zbog, kako je naveo, izostanka jasne, konkretne i odlučne reakcije.

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske saopštilo je ranije da je veoma simptomatično da je interesovanje iz FBiH usmjereno samo ka jednom nastavnom programu, i to nastavnog predmeta Istorije, te poručilo da ličnosti poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koje su obavljale značajne dužnosti, ne mogu biti izostavljene prilikom predstavljanja događaja koji se odnose na nastanak Republike Srpske i Odbrambeno-otadžbinski rat.

Kompletnu reakciju Ministarstva pročitajte OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana