Bećirović: Suverenitet pripada samo BiH

G.S.
Bećirović: Suverenitet pripada samo BiH

SARAJEVO - Suverenitet BiH jasno i precizno je utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH i ne stiče se tviter i drugim objavama političkih zvaničnika, već neupitno pripada samo Bosni i Hercegovini, rekao je danas bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

- Izjave o suverenitetu administrativno-teritorijalnih jedinica u BiH su obična besmislica. Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu - naveo je Bećirović u pisanoj izjavi za medije, reagujući na objavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na Tviteru, koji je rekao da BiH nema suverenitet jer je suverenitet dat entitetima.

Bećirović je naveo da je BiH punopravni član Ujedinjenih nacija i da kao takva, pored teritorije i stalno nastanjenog stanovništva, ima i suverenitet.

- Ukoliko ne bi posjedovala jedan od navedenih elemenata, ne bi imala ni status države i međunarodnopravni subjektivitet. Dakle, samo BiH ima suverenitet, a ne njeni entiteti. Entitetski suverenitet ne postoji. Postoje samo entitetske nadležnosti, propisane najvišim pravnim aktom - Ustavom BiH - istakao je on.

Bećirović je naveo da suverenitet pripada BiH, a ne entitetima i da se to, kako kaže, neće promijeniti nikakvim pokušajima manipulacije.

- Suverenitet Bosne i Hercegovine moramo i obevezni smo da štitimo - istakao je Bećirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana