Bećirović otkrio kakvu politiku će voditi prema Srbiji, EU, NATO...

GS
Foto: Anadolija

SARAJEVO - Pobjednik u izbornoj utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović istakao je da integracija u EU i NATO mora ostati imperativ spoljne i unutrašnje politike BiH.

-Regionalna saradnja je, takođe, veoma važna za BiH i ona se mora temeljiti na međusobnom uvažavanju, ravnopravnosti i poštovanju nezavisnosti i suvereniteta svih država – rekao je Bećirović u intervjuu za portal Kliks.

Dodao je da je, u vremenu koje dolazi, važno da najviši zvaničnici BiH i Srbije naglase svoju opredijeljenost za jačanje ekonomske saradnje i rješavanje otvorenih međudržavnih pitanja dijalogom i mirnim putem, uz poštovanje temeljnih načela međunarodnog prava.

-Smatram da konstruktivnim dijalogom možemo doći do obostrano prihvatljivih rješenja za sva otvorena pitanja između naše dvije države. Političari u BiH i Srbiji moraju početi istinski doprinositi izgradnji ambijenta sigurnosti i stabilnosti jer je to neophodan preduslov za ekonomsku, političku i svaku drugu saradnju – rekao je Bećirović.

Dodaje da“BiH i Srbija trebaju početi graditi odnose koji imaju adekvatan i stvarni životni sadržaj koji je od koristi ljudima“.

- Nažalost, odnosi BiH i Srbije opterećeni su brojnim otvorenim pitanjima, kao i negativnom retorikom pojedinih neodgovornih političara kojima je važnija njihova popularnost od egzistencijalnih interesa stanovnika ove dvije suverene države. BiH iskreno želi graditi kvalitetnije i bolje odnose sa Srbijom. To je naše istinsko opredjeljenje – naglasio je.

Dodao je da „nam ne trebaju tenzije i konflikti jer to nije nikome u interesu“.

- Vrijeme je da Srbija iskreno prihvati svoje međunarodne obaveze i legalne državne institucije BiH kao ključne referentne tačke u bilateralnim odnosima, kao što je to slučaj sa svim drugim demokratskim državama. Od najviših zvaničnika Srbije očekujem da i oni počnu davati konkretan doprinos u razvijanju svestrane, obostrano korisne, ravnopravne saradnje između dvije države – naglasio je Bećirović.

Smatra i da postoji ogroman potencijal da se međudržavni odnosi BiH i Hrvatske unapređuju.

-Ne smijemo ponavljati greške iz prethodnih godina. Teške riječi i nekorektni potezi nisu doveli do dobrih rješenja. Naprotiv, rezultat svađalačke politike su gotovo pusta sela u pojedinim dijelovima Hrvatske i BiH. Svaka nova teška riječ najviših političkih zvaničnika Hrvatske i BiH je jedan novi pun autobus ljudi koji bježe od političke nestabilnosti i nesigurnosti – naglasio je Bećirović.

Podvukao je da je njegova „ ubjedljiva pobjeda dokaz da se izbori mogu dobiti bez lažnih obećanja i sijanja straha i tenzija“.

-Umjesto dosadašnjih beskorisnih svađa moramo kao dobri susjedi početi rješavati otvorena pitanja. Saradnja sa Hrvatskom mora biti bazirana na principima ravnopravnosti, poštivanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta – kazao je.

On je poručio i da je za BiH od izuzetne važnosti da jača saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- Brojni su razlozi koji govore da ova najveća svjetska supersila treba ostati primarni partner Bosne i Hercegovine s obzirom na njen globalni značaj, kao i činjenicu da su SAD ishodile Dejtonski mirovni sporazum i nebrojeno puta dokazale da stoje iza demokratske, multietničke i jedinstvene BiH. Činjenica da u SAD živi i velika dijaspora iz naše države dodatno upućuje na potrebu produbljivanja saradnje sa ovom državom – smatra Bećirović i dodao i daj Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje važan prijatelj i strateški partner BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana