Bećirović: Ne gradimo političku popularnost na svađama i konfliktima

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO – Novi bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da njegova ruka ispružena za saradnju prema svima koji žele dobro ljudima u BiH.

- Biću odlučan u izgradnji slobodne, demokratske i pravne države BiH. Danas ljudima trebaju odgovorni i hrabri državnici. Hrabrost se iskazuje zalaganjem za mir i pravo svakog čovjeka. Svađe i podjele su put u bijedu i izolaciju - rekao je Bećirović.

Dodao je da niko od nas ne može ništa sam.

-Zato afirmišimo zajednički rad organa na svim nivoima. Pokrenimo se i gradimo BiH za budućnost. Odbacimo svađe, formirajmo dijalog - rekao je on nakon polaganja zakletve.

Poručio je da su strateški ciljevi BiH punopravno članstvo u EU i NATO.

-Naši nadležni organi su usvojili te ciljeve i te odluke se moraju poštovati. Nova parlamentarna većina na državnom nivou treba ubrzano porovoditi preporuke Evropske komisjie. Učinimio sve kako bi u decembru dobili kandidatski status. Regionalna saradnja je jedan od glavnih interesa BiH. Dobri odnosi sa susjedima garantuju mir i stabilnost. Poštivanje međunarodnog prava može rezultirati properitetu cijele regije - rekao je Bećirović.

Naglasio je da Sarajeva upućuje posebnu poruku Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

-Proglasimo zajedno 21. vijek epohom mira i razvoja i okrenimo se ekonomskom i drugim vidovima saradnje – podvukao je.

Istakao je da političari ne smiju raditi za svoje interese i svoju korist.

-Ne gradimo političku popularnost na svađama i konfliktima - istakao je Bećirović i dodao da svi u BiH imamo zajedničke protivnike nezaposlenost, siromaštvo, neopravdu i odlazak mladih.

Zaključio je da je važno je da BiH nastavi reformu odbrambenog sistema u skladu sa NATO standardima i da je potrebno da se povežu BiH i dijaspora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana