Bećirović najavio apelaciju Ustavnom sudu BiH ako Skupština Srpske usvoji zakon o imovini

Tanjug
Bećirović najavio apelaciju Ustavnom sudu BiH ako Skupština Srpske usvoji zakon o imovini

SARAJEVO - Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović najavio je da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH ako Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) ponovo usvoji, kako tvrdi, neustavan Zakon o nepokretnoj imovini.

-Ukoliko Narodna skupština Republike Srpske ipak usvoji prijedlog ovog neustavnog zakona, pozivam nadležne institucije i agencije za sprovođenje zakona da postupe u skladu sa svojim nadležnostima - naveo je Bećirović.

Pozvao je i Tužilaštvo BiH da, u okviru svoje nadležnosti, „pokrene postupak protiv svih odgovornih osoba zbog nesprovođenja konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH i kršenja Ustava BiH“.

Kancelariju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) pozvao je da, u okviru svoje nadležnosti, u konkretnom slučaju, „preduzme mjere kojima će se osigurati sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH“ i, kako navodi, „onemogućiti kontinuirano kršenje Ustava BiH“.

Bećirović, prenosi Fena, kaže da je ovu „odluku donio nakon što je NSRS ponovo na dnevni red današnje sjednice stavila Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini, koji je Ustavni sud BiH 22. septembra proglasio neustavnim“.

Tada je  Ustavni sud u odluci naveo da“ Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti jer je to pitanje u nadležnosti BiH“.

Istom odlukom, Ustavni sud BiH je stavio van pravne snage Zakon o nepokretnoj imovini i naveo  da zakon prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda BiH u “Službenom glasniku BiH”.

Bećirović je saopštio da se, prema raspoloživim informacijama s terena, nepokretna imovina koja se, kako kaže, na neustavan način ponovo pokušava urediti neustavnim zakonima Republike Srpske, „u nekim jedinicama lokalne samouprave neustavno i nezakonito  knjiži u korist entitetskih institucija, jedinica lokalne samouprave, javnih preduzeća i javnih ustanova koje je osnovao ovaj entitet“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana