Bećirović nagovijestio da će podržati imenovanje Krišto: Ne izmišljamo toplu vodu

GS
Bećirović nagovijestio da će podržati imenovanje Krišto: Ne izmišljamo toplu vodu

SARAJEVO - Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se uoči sutrašnje sjednice Predsjedništva i glasanja o mandatarki Borjani Krišto za novi Savjet ministara te poručio da će „u svemu poštovati zakone i Ustav BiH te da ništa neće uticati na njegovu politiku o NATO putu zemlje“.

Kada je riječ o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Bećirović navodi da to pitanje nije nikakva novina u političkom životu BiH. Nagovijestio je da će sutra na sjednici glasati za davanje mandata Krišto i to podsjećanjem da su i ranije kadrovi HDZ-a, ali i SNSD-a dobijali mandat od Predsjedništva.

-Dakle, 2022. godine ne izmišljamo „toplu vodu“ u pogledu imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH - ističe Bećirović.

Imenovanje će se, ističe, obaviti u skladu s Ustavom BiH, Zakonom o Savjetu ministara BiH i Poslovnikom Predsjedništva BiH.

Istakao je i da imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara ne može ni na koji način utjecati na njegove stavove o NATO.

-Nikada neću povući nijedan potez koji će usporiti put države u NATO savez. Nasuprot tome, podržaću svaki potez i svaku mjeru koja će ubrzati put BiH u NATO. Sporazum predsjednika stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu nije mi nikakvo ograničenje ili prepreka - poručio je Bećirović.

Naglasio je da „stranački sporazumi o formiranju vlasti nikada nisu mogli i nikada neće moći biti iznad Ustava BiH, zakona BiH i konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana