BDP po stanovniku BiH trećina prosjeka EU

GS
BDP po stanovniku BiH trećina prosjeka EU

SARAJEVO - Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u BiH, izražen u standardu kupovne moći, u prošloj godini iznosio je 35 odsto prosjeka EU, pokazuju rezultati Evropskog programa upoređivanja cijena

Isti rezultati pokazuju da je stvarna individualna potrošnja po stanovniku izražena u standardu kupovne moći lani iznosila 44 odsto prosjeka EU, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Luksemburg ima daleko najveći BDP po stanovniku od svih 36 zemalja uključenih u ovo poređenje, što je više od dva i po puta iznad prosjeka EU, a to se djelimično objašnjava činjenicom da je veliki broj stranih stanovnika zaposlen u zemlji i na taj način doprinosi njenom BDP-u, dok nisu uključeni u rezidentno stanovništvo.

Irska zauzima drugo mjesto među članicama EU sa 111 odsto iznad prosjeka EU, a slijede je Danska, Holandija, Austrija, svaka s BDP-om po stanovniku većim od 20 odsto iznad prosjeka.

Zemlje EFTA - Norveška, Švajcarska i Island imaju nivo BDP-a po stanovniku od 73 odsto, 54 odsto i 34 odsto iznad prosjeka EU, Belgija, Njemačka, Švedska, Finska, Malta i Francuska ostale su članice Unije sa BDP-om po stanovniku iznad prosjeka EU.

Italija, Kipar, Slovenija i Češka imaju nivo BDP-a po stanovniku manji od 10 odsto ispod prosjeka EU, Litvanija, Portugalija, Estonija, Poljska, Rumunija i Španija imaju BDP po stanovniku između 10 i 20 odsto ispod prosjeka Unije.

BDP po stanovniku Mađarske, Hrvatske, Letonija, Slovačke i zemlje kandidata Turske manji je od 30 odsto ispod prosjeka, dok Grčka i Bugarska imaju BDP po stanovniku manji od 40 odsto ispod prosjeka.

Zemlja kandidat Crna Gora nalazi se 48 odsto ispod EU prosjeka i prate je zemlje kandidati Srbija, Sjeverna Makedonija, BiH i Albanija.

Osim 27 članica EU u analizu su uključene i tri članice EFTA, zemlje kandidati za članstvo u EU - Turska, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija BiH i Albanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana