Bastašić: Jadovno je najveći srpski podzemni grad u Lici

SRNA
Bastašić: Jadovno je najveći srpski podzemni grad u Lici

GOSPIĆ - Jadovno je najveći podzemni srpski grad u Lici, a u akvatorijumu rta Slana nalazi se druga srpska plava gorbnica, izjavio je predsjednik Udruženja "Jadovno 1941" iz Banjaluke Dušan Bastašić.

"Ovaj strašni bezdan, Šaranova jama, samo je jedna od kraških jama Like i Velebita u koje su mučenici često još živi bacani, pa na njihovom dnu danima umirali. Teško je pojmiti tu patnju o kojoj je svjedočio samo mali broj onih koji su se uspjeli spasiti. Ali, Gospod se pobrinuo da sa tih mjesta stradanja uvijek neko pretekne", rekao je Bastašić.

Bastašić je naglasio da ustaški zločini počinjeni nad Srbima u sistemu logora Gospić-Jadovno-Pag ne smiju biti zaboravljeni i da je mladim generacijama potrebno prenositi bolnu istinu o Jadovničkoj i Paškoj golgoti.

"Iako nas je sve manje, ipak nas još ima da prenosimo bolnu istinu i naravoučenije o Jadovničkoj i Paškoj golgoti. O golgoti, jer je i ovdje naš Jerusalim i ovo je naša Sveta gora – Velebit", istakao je Bastašić u obraćanju okupljenima kod Šaranove jame na Velebitu povodom Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine.

Bastašić je rekao da u plavetnilu Jadrana leže i mnogi od onih koji su izbjegli sudbinu svojih saboraca koji nakon albanske golgote skončaše u plavoj grobnici Jonskog mora.

On smatra da više nego ikada treba podsjećati na istorijsku lekciju koju su srpski sveti mučenici krvlju ispisali jer se danas na ulicama i stadionima Hrvatske ore glasovi koji opet zazivaju zlo, ispisuju zloslutne parole, a sve češće u javnom prostoru, čak i sa govornice državnog parlamenta uz smješkanje se govori kako u jami Jadovno nema ništa osim smeća.

"Govorimo, prenosimo istinu da je kompleks logora smrti Gospić-Jadovno-Pag bio prvi, planirani likvidacioni centar Nezavisne Države Hrvatske. Preteča Jasenovačko - Donjogradinskog kompleksa logora“, istakao je Bastašić.

On je rekao da je važno prenositi istinu da to nisu bili nikakvi radni logori, već logori smrti u kojima je od 11. aprila do 20. avgusta 1941, prema neumornom istraživaču Đuri Zatezalu, ubijeno ne manje od 40.123 žrtve i ne manje od 38.010 Srba.

"Učimo one koji ne znaju, jer to iz udžbenika nisu mogli naučiti, da su žrtve ove gospićke grupe logora, dovozili sa cijelog područja NDH. Učimo ih da su u kaznionici u Gospiću i u takozvanim sabirnim logorima Slana, Metajna, Stupačinovo, Jadovno i Ovčara čekali na odvođenje i pogubljenje u jamama ili Jadranskom moru", napomenuo je Bastašić.

Ono malo preživjelih koje u ozakonjenom državnom zločinu egzekutori nisu stigli da pobiju, Bastašić kaže da su bili prvi jasenovački logoraši.

On je naveo da tjelesni ostaci žrtava nikada nisu ekshumirani iz jama, ali im je u poratnom periodu podignut spomenik kraj pravoslavnog groblja u Jasikovcu kod Gospića koji je uništen kao i centralni spomenik na ovom prostoru i ono malo spomen-ploča.

Molitveno okupljanje na Velebitu 15. godinu zaredom organizuje Udruženje "Jadovno 1941" iz Banjaluke, uz blagoslov episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana ubijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana