Bario: Srpska - jedino mjesto gdje Srbi mogu da žive zajedno u miru

Srna
Bario: Srpska - jedino mjesto gdje Srbi mogu da žive zajedno u miru

BANjALUKA - Francuski pukovnik u penziji i ljekar Patrik Bario rekao je da je svjedočio patnji srpskog naroda devesetih godina prošlog vijeka i da Republiku Srpsku vidi kao jedino mjesto gdje Srbi mogu da žive zajedno u miru, a njenog predsjednika Milorada Dodika kao garanta tog mira.

Bario, kojeg je Dodik povodom Dana Republike odlikovao Ordenom časti sa srebrnim zracima zbog širenja istine o srpskom narodu i pomoći Srbima na ugroženim područjima, rekao je da je Srpska sigurno utočište jer su tu s razlogom došli i trajno ostali prognani Srbi iz Republike Srpske Krajine.

"Posjetio sam regije Banija, Lika, Kordun, upoznao sam mnogo srpskih porodica, sprijateljio sam se sa njima, pozivali su me na vjenčanja, krštenja, druženja. I tada sam shvatio da ono što sam ranije čitao u novinama i što sam gledao u medijima - u stvari nije istina", rekao je Bario za RTRS.

Njegov prvi kontakt sa Srbima dogodio se početkom devedesetih godina kada je bio "plavi šljem" u Republici Srpskoj Krajini, blizu Gline

Bario je ispričao da je, s obzirom na to da nije imao mnogo posla kao hirurg, počeo da radi kao ljekar u bolnici u Glini kada je kroz svoj rad približnije upoznao Srbe.

"Sve ono što mislim i znam o Srbima to sam vidio i doživio, takoreći, na terenu, dakle suživotom sa Srbima i radeći sa njima", istakao je Bario.

Bario je naglasio da je 1995. godine proživio sa Srbima egzodus iz Republike Srpske Krajine.

"Egzodus, koji su prouzrokovali Hrvati i Amerikanci, prošao sam sa Srbima. Otišli smo u BiH, nakon toga u Srbiju, potom na Kosovo", rekao je Bario.

Francuski pukovnik u penziji je istakao da je na Kosovo i Metohiju otišao na poziv sada blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla.

"Svjedočio sam patnji srpskog naroda i na Kosmetu, nasilju i progonu. U martu 1999. godine bio sam u Srbiji tokom bombardovanja. Svjedočio sam, dakle, mnogim stradanjima i iskušenjima srpskog naroda, nepravdi sa kojom se nose i zato mogu da kažem da potpuno razumijem Srbe i ponosan sam što znam pravu istinu", rekao je Bario.

Bario, koji je bio član Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, kaže da se desio veliki egzodus Srba iz Sarajeva i mnogo zločina i da se Komisija obavezala da će ih zapisati u istoriju.

"Napisali smo stotine i stotine stranica sa zabilježenim svjedočanstvima i dokazima o zločinima", napomenuo je Bario.

Govoreći o pokušajima oduzimanja nadležnosti Republici Srpskoj koje su joj garantovane Dejtonskim mirovnim sporazumom, Bario smatra da danas treba osigurati sprovođenje svih odluka koje se tiču Dejtonskog sporazuma, posebno kada je riječ o Republici Srpskoj.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana