Banjac: Srpska ima pravo da se bori za temelje Dejtona

Srna
Foto: Srna

BANJALUKA - Predsjednik Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac rekao je da Republika Srpska ima pravo da se bori za ono što je utemeljeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

On je naglasio da političko Sarajevo i pojedini ambasadori nikako da shvate da se po Dejtonu ne izvlači državnost iz državne zajednice BiH, već da BiH državnost daju entiteti.

“U Dejtonskom mirovnom sporazumu utemeljen je 9. januar - Dan Republike Srpske”, rekao je Banjac danas novinarima u Banjaluci, komentarišući to što je bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović koji boravi u Turskoj iskoristio priliku da pomene 1. mart, /koji se u dijelu FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH/.

Banjac je naveo da je Bećirović poznat po svojim nepovezanim izjavama, te da je to je njegov način politike.

“Za mene je 1. mart značajan samo po tome što je tog datuma počeo Sajam turizma u Banjaluci”, rekao je Banjac.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ.

Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar - dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana