Banjac: Ne osvrtati se na odluke Ustavnog suda BiH

Srna
Banjac: Ne osvrtati se na odluke Ustavnog suda BiH

KOZARSKA DUBICA - Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac izjavio je da su odluke Ustavnog suda BiH atak na Republiku Srpsku i da se na njih ne treba osvrtati, jer Srpska ima pravo da raspolaže svojom imovinom.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH u kojoj tvrdi da je pitanja imovine u isključivoj nadležnosti BiH, Banjac je istakao da imovina nikada nije pripadala državnoj zajednici BiH već pripada entitetima.

"To je još jedan atak na Republiku Srpsku. Ustavni sud nije mogao da donese tu odluku, ne može da stvara pravnu normu već samo može da tumači Dejtonski sporazum, a u njemu, odnosno Ustavu BiH jasno piše da imovina pripada entitetima", rekao je Banjac Srni.

Prema njegovim riječima, to je primjena pravne sile, a u ovom slučaju pojedine zapadne zemlje preko Ustavnog suda BiH upravo tako hoće da utiču na Republiku Srpsku.

"Ovo je nastavak pritisaka na čitav srpski narod da poslije rezolucije o Srebrenici ide i odluka Ustavnog suda", smatra Banjac.

Očigledno je, kaže Banjac, da se vraćaju na metode nacističke Njemačke jer ne postoji nikakva razlika od onoga što su Nijemci radili tokom Drugog svjetskog rata i onoga što sada radi savremeni zapadni projekt koji ne poštuje male narode.

Banjac je istakao da je rezolucija o Srrebrenici pokazala da oni koji su pobijeđeni u Drugom svjetskom ratu sada pokušavaju da se osvete onima koji su ih pobijedili.

On je napomenuo da već godinu dana ukazuje da će međunarodna zajednica posredstvom Ustavnog suda BiH u kojem sjede i strane sudije pokušati da utiče da donese odluku da imovina pripada državnoj zajednici BiH.

"To se upravo sada i dešava", rekao je Banjac.

On je naveo da u Ustavnom sudu nema sudija iz reda srpskog naroda koji tu treba da budu i da se postavlja pitanje legitimiteta i legalnosti tog suda.

"Srpska ima pravo da prodaje svoju imovinu, da njome raspolažemo, i mislim da Narodna skupština treba da donese zakone koji će biti primjenjivi i koje ćemo ubaciti u naš pravni sistem, kao i do sada, a da se na odluku Ustavnog suda ne treba osvrtati", rekao je Banjac.

Banjac je istakao da se ne smije odustajati od onoga što se zacrta jer to može biti jako opasno po Republiku Srpsku

Za odluku o promijeni Pravila Ustavnog suda kojim se produžava mandat sudija dok novoizabrani ne preuzme dužnost, Banjac kaže da je to atak na Ustav i zakon.

"Očigledno je da je BiH vještačka tvorevina koja očigledno daje posljednje trzaje svog opstanka", zaključio je Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana