Banjac: Cilj odbrana Srpske

Srna
Banjac: Cilj odbrana Srpske

BANjALUKA - Predsjednik Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac istakao je danas u Banjaluci da Republika Srpska u ovu godinu ulazi s ciljem odbrane svojih nadležnosti u okviru državne zajednice BiH, a sve u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"U skladu sa Ustavom državne zajednice BiH i Dejtonskim sporazumom, Srpska će u Narodnoj skupštini usvojiti svoj izborni zakon kojim će biti regulisano sprovođenje izbora u Srpskoj što je u skladu sa Ustavom", rekao je Banjac novinarima nakon radno-konsultativnog sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsjednicima koalicionih stranaka i šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naglasio da je Dejtonskim mirovnim sporazumom predviđeno da entiteti sprovode izbore za lokalne i republički nivo.

"Zato će Narodna skupština po hitnom postupku ići u usvajanje navedenog zakona. Srpska ima svoju izbornu komisiju za razliku od Federacije BiH /FBiH/", dodao je Banjac.

Govoreći o Apelacionom vijeću Suda BiH, Banjac je naveo da je cilj da bude u Banjaluci što će biti veliki korak ka poštivanju Srpske i državne zajednice BiH.

"Kada govorimo o Ustavnom sudu BiH činjenica je da mora odražavati ustavno uređenje državne zajednice BiH i zato mora biti donesen zakon o ovom sudu gdje neće sjediti stranci. Način glasanja u ovom sudu mora odražavati Dejtonski sporazum i zato očekujem da partneri iz FBiH shvate da se samo ovako može funkcionisati", rekao je Banjac.

On je ponovio da je 9. januar dan rođenja Srpske i utemeljen u Dejtonskom mirovnom sporazumu što ne može biti oduzeto.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon današnjeg sastanka da je Srpska odlučna da kreira novi izborni zakon Republike Srpske koji je u skladu sa ustavima Srpske i BiH, što znači ustavno pozicioniranje Republike, a ne zadire u izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Sastanku su prisustvovali i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministri u Vladi Srpske. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana