Banjac: CIK je instrument u stranim i nekim drugim političkim rukama

Srna
Banjac: CIK je instrument u stranim i nekim drugim političkim rukama

BANjALUKA - Centralna izborna komisija /CIK/ BiH instrument je u nekim drugim političkim i stranim rukama, a sama činjenica da se članovi ove komisije ne mogu usaglasiti o broju vreća sa izbornim materijalom u Doboju ukazuje na sumnju u ispravnost ponovnog brojanja glasova u Sarajevu, ocijenio je predsjednik Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac.

"Mi smo već u početku rekli da sumnjamo u način brojanja kod CIK-a, i sama činjenica da baš uzimaju Doboj kao primjer i da se oni uopšte ne slažu u svojim izjavama govori da i CIK ne zna šta da radi, da je sam sebe zapetljao u svoje odluke koje nisu u suštini njihove, nego odluke nekih drugih centara, nekih pojedinih ambasada i, prije svega, političke odluke", rekao je Banjac Srni.

On smatra da je glavni cilj da se glasovi, kako kaže, broje do tada i na takav način, da se izbori ponavljaju dok god ne bude izabran neki tamo kandidat koji odgovara nekim centrima moći.

"Očigledno je sada jasno da pokušavaju da naprave probleme tamo gdje je /kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske/ Milorad Dodik odnio ubjedljivu pobjedu, kako bi onemogućili stvarne rezultate i kako ne bi bili prebrojani glasovi na način na koji to treba da se uradi", upozorio je Banjac.

Prema njegovim riječima, velika je borba pred vladajućom koalicijom u Srpskoj da se zaštiti volja građana koja je izražena na proteklim opštim izborima.

Član Centralne izborne komisije /CIK/ Vanja Bjelica Prutina izjavila je juče da u Doboju nedostaju vreće sa dvadesetak biračkih mjesta, a ne sa 61, kako je ranije rekao predsjednik CIK-a Suad Arnautović, te da je moguće i da je u pitanju samo nepropisno pakovanje.

Prutina je rekla da je kod davanja izjave Arnautovića došlo do nekih nejasnoća i "šuma u komunikaciji" jer je, zapravo, riječ o manjem broju biračkih mjesta.

U Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu juče je počelo otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske obavlja se na osnovu naredbe CIK-a od ponedjeljka, 10. oktobra. Protiv ove naredbe glasao je član CIK-a Vlado Rogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana