"Balkan na raskršću": Na sceni pokušaji revizije istorije

GS
Foto: GS

BANjALUKA- Drugi panel današnje konferencije "Balkan na raskršću" u Banjaluci bio je posvećen temi „Region u odsjaju rusko-ukrajinskog sukoba-razapeti između istoka i zapada.

Uvodničari panela bili su pisac Muharem Bazdulj i novinari Gorislav Papić i Ivan Šušnjar.

Bazdulj je istakao da je saglasan sa konstatacijom da ratovi počinju prvo kulturološkim sukobom i da je na sceni revizija istorije putem koje se pokušava izjednačiti komunistička i nacistička ideologija.

Novinar Ivan Šušnjar konstatovao je da u hrvatskoj politici postoji balans između istoka i zapada, odnosno između politika premijera Plenkovića i  predsjednika Milanovića. Prema njegovim riječima, Milanović voli politiku kakvu vode Milorad Dodik i Viktor Orban.

Učesnici debate saglasni su da su posljedice rusko-ukrajinskog sukoba na region vidljive u političkom i ekonomskom smislu, a otvoreno je i pitanje koliko je moguće u ovakvoj situaciji ostati neutralan što danas pokušavaju Srbija i Republika Srpska.

Urednik emisije „Oko“ na RTS-u Gorislav Papić ukazao je na izazove sa kojima se susreću mediji u regionu izvještavajući o rusko-ukrajinskom ratu istakvši da ima svrstavanja, ali i mnogo više pozitivnih primjera objektivnog izvještavanja.

Konferenciju "Balkan na raskršću" organizovalo je Udruženje građana "Centar za političku analizu" Banjaluka u partnerstvu sa dnevnim novinama "Glas Srpske".

Učesnici prvog panela pod nazivom „BiH nakon opštih izbora – sve je isto, ništa isto nije“ bili su profesori sa fakulteta političkih nauka u Zagrebu, Beogradu i Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana