Bajić umjesto Švrake na čelu Republičkog javnog tužilaštva

GS
Bajić umjesto Švrake na čelu Republičkog javnog tužilaštva

SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH donio je odluku kojom je Mahmut Švraka sa mjesta glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva premješten na mjesto tužioca ovog tužilaštva, dok na čelo ove pravosudne institucije, kao v.d. sjeda Miodrag Bajić.

Bajić, koji je do sada  bio zamjenik glavnog republičkog javnog tužioca - specijalni tužilac tu će dužnost obavljati do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

VSTS je saopštio da su  razmatrali su i usvojili žalbu Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a BiH te preinačili odluku Drugostepene disciplinske komisije za tužioce od 25. avgusta ove godine u pogledu izrečene disciplinske mjere prema Švraki.

-U predmetnom postupku, Drugostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH za tužioce, odlučujući o žalbi tuženog, preinačila je Odluku Prvostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH za tužioce u pogledu izrečene disciplinske mjere, na način da je tuženom Švraki izrekla disciplinsku mjeru smanjenja plate za 30 odsto na period od šest mjeseci - podsjećaju iz VSTS-a BiH.

Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH za tužioce, odlučujući po disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a BiH, donijela je Odluku kojom je utvrđena disciplinska odgovornost tuženog zato što je propustio postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključku Savjeta od 17. i 18. decembra 2014. godine, kojim VSTS BiH zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a te propustio preduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira.

-Time je počinio disciplinske prekršaje nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta i Zakona o VSTS-u BiH – istakli su u Savjetu.

Dodali su da je Švraka suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustio da pokrene postupak personalnih bezbjednosnih provjera zaposlenika Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, te propustio postupiti u skladu sa zaključkom Savjeta od 17. jula 2019. godine, kojim se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno sprovedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH.

Zaključili su da je tuženom za navedene disciplinske prekršaje izrečena disciplinska mjera premještanja sa mjesta glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske na mjesto tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Odluka je konačna.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana