Bajić: Granatiranje na Petrovačkoj cesti pokazuje namjeru zločinaca

Srna
Bajić: Granatiranje na Petrovačkoj cesti pokazuje namjeru zločinaca

DRVAR - Predsjednik Boračke organizacije Drvar-Istočni Drvar Miladin Bajić rekao je Srni da je granatiranje srpskih civila na Petrovačkoj cesti pokazuje namjeru zločinaca o ubijanju djece, žena, staraca, nevinih ljudi.

Bajić je istakao da treba obilježiti datum i mjesto gdje je svaki Srbin stradao, te ocijenio da je od velikog zanačaja to što upravo predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić dolaze sutra na Petrovačku cestu da odaju počast nevinim žrtvama.

"Nama, Krajišnicima je to jedna velika podrška u ovim tužnim avgustovskim danima kada se sjećamo stradanja našeg naroda", rekao je Bajić.

On je najavio da će i predstavnici Boračke organizacije Drvar-Istočni Drvar prisustvovati sutra obilježavanju na Petrovačkoj cesti.

Bajić je podsjetio da je Drvar u proteklom ratu imao više od 300 poginulih i 1.260 ranjenih.

Dodik i Vučić sutra će posjetiti Petrovačku cestu, gdje je kolona srpskih izbjeglica bombardovana i u Drugom svjetskom ratu i u Pogromu "Oluja", gdje će položiti vijence.

Pogrom Srba u "Oluji" počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Tokom pogroma "Oluja" protjerano je 250.000 Srba, ubijeno više od 1.800 lica i spaljeno oko 22.000 srpskih kuća.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sva obilježja genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana