Bajden nominovao novog ambasadora SAD u BiH

ATV
Bajden nominovao novog ambasadora SAD u BiH

SARAJEVO- Američki predsjednik Džo Bajden nominovao je Daglasa Džounsa za novog ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini.

Džouns bi na toj funkciji zamijenio Majkla Marfija. Džounsovo imenovanje bi trebao potvrditi Senat SAD.

“Čestitamo Dagu Džonsu! Zajedno smo došli u američki diplomatski kor i dobri smo prijatelji i kolege već 33 godine. Poznaje zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu, a ako ga potvrdi Senat, bit će izvanredan američki ambasador”, poručio je Marfi.

Ko je Daglas Džons
Daglas D. Džouns je preuzeo svoje dužnosti kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u septembru 2021.

On nadgleda evropsku bezbjednost, uključujući NATO, OESC i kontrolu konvencionalnog naoružanja, Sjevernu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i arktičku bezbjednost, prenosi Avaz.

Džouns je nedavno služio kao otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD-a pri NATO-u od avgusta 2018. do septembra 2021. godine.

Obavljao je još dvije dužnosti kao zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Njegova prethodna domaća zaduženja uključuju mjesto direktora Kancelarije za održavanje mira, sankcije i borbu protiv terorizma u Birou za međunarodne organizacione poslove pri Državnom sekretarijatu, direktora za NATO i Zapadnu Evropu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, kao i člana američke delegacije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

U inostranstvu je, takođe, služio kao stariji civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Džalalabadu u Avganistanu, i u američkim ambasadama u Sarajevu, Dablinu i Tel Avivu.

Džouns ima diplome osnovnih studija sa Bovdoin koledža i magistraturu iz međunarodnih odnosa sa univerziteta Prinston, objavila je Bijela kuća.

Podsjetimo, Majkl Marfi je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini od 18. decembra 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana