Avion njemačkog Ministarstva odbrane nadlijetao BiH

GS
Avion njemačkog Ministarstva odbrane nadlijetao BiH

Avion njemačkog Ministarstva odbrane nadlijetao je BiH i obavio posmatrački let, planiran u okviru Ugovora ‘Otvoreno nebo’, potvrđeno u Ministarstvu odbrane BiH.

Radi se o avionu Airbus A-319 koji je opremljen kamerama i prilagođen za letove otvorenog neba.

Kako je iz ovog Ministarstva ranije saopšteno, za realizaciju posmatračkog leta zaduženi su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i saobraćaja BiH i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, a u tim aktivnostima učestvuju i pripadnici oružanih snaga – Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Češke i Švedske, u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora ‘Otvoreno nebo’.

U okviru najavljenih aktivnosti, posadi pomenutog aviona i međunarodnim inspektorima, u međuvremenu, su se pridružili i tim Oružanih snaga BiH (OSBiH) i Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH.

Snimanje teritorije se obavlja senzorima sertifikovanih u skladu sa odredbama Ugovora, a nakon pregleda od pripadnika OS BiH.

Ugovor ‘Otvoreno nebo’ predstavlja jedan od bezbjednosnih aranžmana, koji zemljama-članicama omogućava snimanje teritorije zemlje iznad koje se obavlja posmatrački let, u cilju pribavljanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina je pristupila ovom ugovoru 2003. godine. Od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno učestvuje u realizaciji posmatračkih letova, kako iznad teritorije BiH tako i iznad teritorije ostalih zemalja članica, prenosi ATB

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana