Austrijski privrednici zainteresovani za ulaganje u Srpsku

Srna
Austrijski privrednici zainteresovani za ulaganje u Srpsku

TREBINjE - Susreti privrednika iz Republike Srpske i Austrije u Trebinju privukli su više od 30 austrijskih privrednika, a cilj skupa je njihovo bolje povezivanje radi povećanja izvoza i realizacije drugih zajedničkih projekta, izjavio je večeras šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.

-Cilj je ne samo da pomognemo našim firmama prilikom izlaska na austrijsko tržište, nego i da dovedemo austrijske privrednike radi ostvarivanja direktnog kontakta sa domaćim privrednicima - rekao je Filipović na prijemu u Trebinju u okviru Austrijsko-srpskog privrednog foruma.

Filipović je napomenuo da su austrijski privrednici uvidjeli potencijale investiranja u Srpskoj, ali i uvezivanja sa domaćim privrednicima radi izvoza proizvoda prije svega iz drvoprerađivačke, prehrambene i metaloprerađivačke industrije koje imaju veliki potencijal i tražene su na austrijskom tržištu.

-Takođe se na ovakvim susretima dođe i do nekog zajedničkog projekta, ali i mogućnosti zajedničkog nastupa na trećim tržištima - rekao je Filipović.

Istakao je da su ovo prvi takvi susreti koji se održavaju u Srpskoj i da je plan da to postane tradicionalan skup ausrijsko-srpskih privrednika, a već u septembru naredne godine će biti organizovani novi forumi privrednika iz Srpske i Austrije radi održavanja međusobnih veza.

Filipović je dodao da su partneri tih privrednih susreta Vinarije "Vukoje" i "Tvrdoš".

Predsjednik trebinjske područne Privredne komore Republike Srpske Duško Pantović rekao je da su nastojali da pozitivna iskustva u saradnji privrednika iz Srpske i Austrije prenesu na ovaj način i ostalim srpskim privrednicima radi mogućnosti izvoza proizvoda i ostalih vidova saradnje.

-Ovi prvi susreti, iako su planirani kao neobavezujući, privukli su dosta preduzetnika iz Austrije, a plan je da sljedeće godine u septembru organizujemo i okrugle stolove i konferencije u Trebinju s ciljem razvoja privrede i spajanja preduzeća - istakao je Pantović.

Organizatori su za sutra najavili i prijem učesnika skupa kod gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, međusobne susrete, kao i razgovore sa predstavnicima domaćih institucija.

Susrete privrednika iz Republike Srpske i Austrije organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Austriji u saradnji sa Austrijsko-srpskim privrednim forumom i trajaće do ponedjeljka, 19. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana