Atlas zločina dokument za istoriju

V. K. S
Atlas zločina dokument za istoriju

BANjALUKA - Publikacija "Atlas zločina nad srpskim narodom 1992. godine" je trajni dokument koji govori detaljno o strahotama nad Srbima, a sve što je napisano je potkrijepljeno dokazima

.Poručili su to u petak predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica tokom promocije izdanja na Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci u organizaciji "Glasa Srpske".

U "Atlasu" je, na 1.300 stranica, napravljen detaljan presjek 76 stratišta nad Srbima tokom 1992. godine, a knjiga je rađena na osnovu materijalne dokumentacije, izjava svjedoka, te obilaska terena i lica mjesta.

- Sve u "Atlasu" je činjenično potkrijepljeno - istakao je direktor centra Milorad Kojić koji je potvrdio da obrađuju podatke i za 1993, 1994 i 1995. godinu.

Načelnik Odjeljenja za istraživanje rata Viktor Nuždić smatra da je "Atlas" jedno od kapitalnih djela koje je Republički centar objavio, dodavši da je ovo tek prvi tom i da će u narednom periodu raditi na tome da trajno dokumentuju sva srpska stratišta do kraja 1995. godine.

-  Na kraju tog bitnog projekta cjelokupna zbirka biće na oko 5.000, 6.000 stranica. U prvom tomu obrađena su stratišta iz 1992. godine, sa skoro 2.000 nevinih žrtava. "Atlas" započinje sa prvim zločinom koji je počinjen u BiH, a desio se u Sijekovcu 26. marta 1992. godine nad nedužnim srpskim civilima  - rekao je Nuždić.

 Najbitniji segmenat su, dodao je, žrtve.

- Trudili smo se da se osvrnemo na sve što može da bude značajno za dalja istraživanja. U "Atlasu" su pomenuta samo imena onih koji su pravosnažno presuđeni za zločine kako ovu publikaciju ne bi izložili zloupotrebama i manipulacijama, već da isključivo služi cilju, a to je pomen srpskim žrtvama. Ništa nije rađeno paušalno - rekao je Nuždić.

Centar je na sajmu "Banjaluka 2022" predstavio 27 svojih izdanja, a posebno su uz "Atlas masovnih zločina nad srpskim narodom 1992. godine, prvi tom", promovisali još dva kapitalna djela - "Popis žrtava Odbrambeno-otadžbinskog rata" i "Djeca žrtve rata".

.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana