Arlov ni na ovaj Vidovdan na može na Kosmet

Srna
Arlov ni na ovaj Vidovdan na može na Kosmet

ŠAMAC - Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov izjavio je Srni da su vlasti u Prištini odbile njegov zahtjev za ulazak na Kosovo i Metohiju da za Vidovdan bude sa srpskim narodom i sveštenstvom u Gračanici, na Gazimestanu i Kosovskoj Mitrovici, iako posjeduje validan dokument, ličnu kartu Srbije.

Arlov je podsjetio da zabrana traje od 26. juna 2020. godine i da su ga od tada samo jednom pustili na područje Kosova i Metohije 2022. godine.

-Vraćen sam sa administartivnog prelaza Jarinje devet puta i odbijen više od 10 puta da kao čovjek koji se bavi humanitarnim radom uđem na Kosovo i Metohiju -naveo je Arlov.

On je napomenuo da se nakon 140 odlazaka na Kosovo i Metohiju od maja 2008. do 26. juna 2020. godine mnogobrojnim zabranama konstantno narušava i krši njegova sloboda kretanja bez ikakvog obrazloženja, iako se ne bavi politikom.

-Obratio sam se pisanim zahtjevima na nekoliko važnih adresa i molbom bezbjednosnim snagama Kosova, kao i šefu UNMIK-a Karolin Zijade i kabinetu specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka da je narušena moja sloboda kretanje i nisam dobio odgovor -kaže Arlov.

On je napomenuo da je na Kosovu i Metohiji planirao da boravi u vjerskoj i humanitarnoj posjeti od 27. do 30. juna, na obilježavanju Vidovdana u Gračanici i na Gazimestanu i da posjeti Dnevni centar “Podrži me-9.januar” u Kosovskoj Mitrovici, koji je Odbor izgradio za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju i u kojem nisu samo srpska, nego i albanska, romska, bošnjačka djeca.

-Apelujem na sve međunarodne institucije KFOR, UNMIK, EULEKS, strane ambasade i organizacije da upozore Prištinu na obavezu prema Rezoluciji 1244 o slobodi kretanja i da se moja zabrana ulaska skine nakon toliko godina njene primjene - dodao je Arlov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana