Apsurdi u institucijama: Sociolog nadgleda tendere, a inženjer izbjeglice

Marijana Miljić Bjelovuk
Apsurdi u institucijama: Sociolog nadgleda tendere, a inženjer izbjeglice

SARAJEVO - Revizori prilikom češljanja finansijskih izvještaja ministarstava na nivou BiH svake godine otkrivaju na tonu nepravilnosti za koje niko ne odgovora. Takođe dolaze i do zapaljujućih otkrića da institucije na pojedinim radnim mjestima angažuju ljude koji se sa svojom profesijom nikako se ne mogu baviti poslovima na koje ih nadležni postavljaju.

Tako je Kancelarija za reviziju institucija BiH prilikom kontrole finansijskih izvještaja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH utvrdila da su izdaci na osnovu ugovora o djelu u prošloj godini realizovani u neto iznosu od 311.841 KM. Ti troškovi su u odnosu na godinu ranije manji za 131.459 maraka.

- Na osnovu ugovora o djelu tokom prošle godine bilo je angažovano ukupno 29 izvršilaca. Izdaci po ovom osnovu isplaćeni su na mjesečnom nivou u rasponu od 50 do 3.750 maraka - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Daljom kontrolom revizori su došli do podatka da se angažmani po ovom osnovu u određenom broju slučajeva odnose na poslove koji predstavljaju redovne poslove ministarstva, kao što su saradnik za kadrovske poslove u ministarstvu, prevodilac, skladištar....

- Takođe, u pojedinim slučajevima smo uočili da se stručno zvanje lica koje je angažovano na osnovu ugovora o djelu ne može dovesti u vezu sa vrstom posla koji po ugovoru treba da obavi. Tako je na primjer za poslove asistenta za pomoć pri uključenju izbjeglica i lica kojima je priznat status supsidijarne zaštite angažovano lice sa stručnim zvanjem diplomirani inženjer poljoprivrede - navode revizori.

Navode i još jedan primjer, odnosno da je na poslovima tehničkog saradnika za praćenje tenderske i ugovaračke procedure te detaljnog pregleda projektne dokumentacije na projektima elektrifikacije stambenih jedinica angažovano lice sa stručnim zvanjem profesor filozofije i sociologije.

- Angažman na osnovu ugovora o djelu u ministarstvu je prisutan u dužem periodu, a predmet ugovora nisu jednokratni konkretni poslovi, što za posljedicu ima neusklađenost sa propisima i netransparentno zapošljavanje - zaključuju revizori.

I nije ovo jedina nepravilnost koja je otkrivena u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice kojim rukovodi Sevlid Hurtić. Revizori su imali primjedbe i na troškove reprezentacije, javne nabavke, održavanje službenih vozila...

Troškovi za usluge reprezentacije zaključno sa prošlom godini u Hurtićevom ministarstvu iznosili su 48.352 KM, a revizijom je utvrđeno da je bilo izdataka za organizovanje događaja koji nisu predviđeni pravilnikom.

Revizori su prilikom kontrole javnih nabavki u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice utvrdili i da nisu ispoštovani svi propisi prilikom kupovine službenih automobila, ali i informaciono-tehničke opreme.

Skupe obuke u inostranstvu

Troškovi Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za stručno obrazovanje zaposlenih sa 31.12.2023. godine iznosili su 5.174 KM, a taj iznos odnosi se samo na plaćene kotizacije za učešće na seminarima i konferencijama u inostranstvu koje organizuju agencije iz BiH.

- Putni i ostali povezani troškovi učešća na obukama iznosili su 12.699, tako da ukupni troškovi pohađanja spomenutih edukacija iznose 17.873 KM.

Imajući u vidu da povezani troškovi edukacija u inostranstvu značajno poskupljuju edukacije zaposlenih te da se obuke na iste ili slične teme organizuju i u BiH, smatramo da Ministarstvo ima mogućnost da racionalizuje izdatke po ovom osnovu - navode revizori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana