Anđelković: Najveći otrov Evrope - kršenje dogovora

SRNA
Foto: Agencije

BEOGRAD- Najveći otrov i problem Evrope nije mijenjanje granica, kako tvrdi ministar spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok, već prevara, nepoštovanje riječi i sporazuma što su Srbi iskusili i na Kosovu i Metohiji i u BiH, ocijenio je za Srnu politički analitičar Dragomir Anđelković.

"Berbokova je rekla nešto što je potpuna neistina, i to je potpuno u skladu sa njenim, odnosno delovanjem evroatlantskih centara moći u prethodnim decenijama. Granice mogu da se menjaju, uz sporazume i na legalan način. Problem je kada se bilo šta radi nelegalno, a Evropljani i Amerikanci se toliko kunu u legitimitet i legalitet, a zapravo je to samo izgovor za njihovu grubu silu i nametanje onoga što žele", izjavio je Anđelković.

On je naglasio da je Zapad stao iza Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, ali ne da bi ga poštovao već da bi ga kršio i varao Srbe.

"Imali smo Rezoluciju 1244, ne da bi se na Kosovu i Metohiji na pravni i pošten način rešavala kriza, već da se Srbi postepeno prevare. Imali smo isto to i sa Briselskim sporazumom. Imali smo to i na istoku Evrope sa Minskim sporazumom. Zapad pravi dogovore da bi onda drugu stranu varao, i to je najveći problem Evrope od BiH, Kosova i Metohije, pa do Ukrajine", istakao je on.

Anđelković je upozorio da sukobi izbijaju upravo zbog toga jer Zapad pokušava da se ponaša hegemonistički i neokolonijalno kao što je to radio u 19. veku, a zaklinje se u demokratske vrijednosti.

"Sve ovo što smo čuli /od Berbokove/ su grube laži i drskost nekoga ko nas vara, gleda u oči i priča da smo mi krivi zbog problema", rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, to što je uradila Berbokova nije samo prst u oko Srbima, koji su na to već navikli, već i istini i evropskim vrijednostima.

"Ono što ona govori, zapravo je gaženje evropskih vrednosti u koje se toliko zaklinje. To je univerzalni prst u oko svakome kome je stalo do pravde i morala", poručio je Anđelković.

Šef njemačke diplomatije Analena Berbok izjavila je tokom posjete Sarajevu da su u BiH "osjetili da je najveći otrov za čovječanstvo nasilno mijenjanje granica", kao i da BiH samo kao jedinstvena može postati članica EU.

Berbokova je poručila i da je u BiH prije 30 godina odbranjena evropska ideja i da "srce Evrope danas kuca u Kijevu", jednako kao što je "u devedesetim godinama u opkoljenom Sarajevu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana