Anđelković: Hrvatski ekstremisti od mržnje prema Srbima ne vide da im narod izumire

Srna
Anđelković: Hrvatski ekstremisti od mržnje prema Srbima ne vide da im narod izumire

BEOGRAD - Hrvatski ekstremisti, poput istoričara književnosti Slavice Stojan, koja je Srbe nazvala “bubama koje se ne daju istrijebiti”, ne shvataju da je prošlo vrijeme ratova i da se nalaze u velikom problemu jer kao narod nestaju, izjavio je politički analitičar Dragomir Anđelković.

- Hrvati izumiru, iseljavaju se, biće ih sve manje. Umesto da rešavaju svoje realne probleme, da gledaju kako da konsoliduju svoj nacionalni korpus, oni ostaju u ekspazionističkim ustaškim snovima iz sredine i sa kraja 20. veka o uništavanju Srba, otimanju našeg nasleđa, osvajanju naših zemalja”, ukazao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, to Hrvatima neće donijeti nikakvu korist jer oni to i ne mogu da urade, ali slabe svoju energiju i preusmjeravaju pažnju na nešto što je nemoguće umjesto da se bave realnim problemima.

- Naravno, ima takvih ekstremista i kod nas, ali u našem društvu oni su na marginama i niko ih ozbiljno ne shvata, dok kod Hrvata takvi ekstremisti dobiju veliku pažnju i društveni značaj. Vreme je da se to menja - poručio je Anđelković.

Anđelković je naglasio da su oni koje Stojanova naziva bubama dali ogroman doprinos razvoju teritorije današnje Hrvatske, ali i Balkana.

- Ne sporimo da su i Hrvati u nekim oblastima dali doprinos. Svi zajedno možemo bolje da rešavamo probleme i da se suprotstavimo svim onim koji žele da nam zatru i tradiciju i suvenerizam. Umesto da razmišljaju o partnerstvu sa Srbima i onom što im je vitalni interes, oni rovare po starim ranama i stvaraju zlu krv. Ne mislim svi Hrvati nego ekstremisti koji kod njih dobiju veliki značaj, dok su takvi ekstremisti kod nas danas potpuno marginalizovani - naveo je on.

Istoričar književnosti i član Predsjedništva Matice Hrvatske Slavica Stojan nedavno je, govoreći o navodnim pretenzijama Srbije na kulturno nasljeđe Dubrovnika, Srbe uporedila “sa bubama koje ne možeš istrijebiti”.

- Čovjek se ne smije opustiti. Oni su vrsta agresivno-invazivne čeljadi koji jednostavno ne odustaju. Baš kao i ove gore bube, koje se uvuku u kuću. Baš zato moramo djelovati - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana