ANALIZA Zašto je Njemačka sve agresivnija u politici prema Srbiji i Srpskoj

Veljko Zeljković
ANALIZA Zašto je Njemačka sve agresivnija u politici prema Srbiji i Srpskoj

BANjALUKA - Potrebna je njemačka moć da se uvede red na Balkan. Sve ostalo je kratkoročno, srednjoročno i dugoročno osuđeno na propast. Ako bi Berlin vladao, red bi bio nadohvat ruke i mir bi mogao da se vrati na Balkan. Njemačka treba i da privuče balkanske prostore na svoju stranu ako želi da ostvari dominaciju u Evropi. Da bi to postigla, neophodno je slomiti srpski faktor.

Ovo su poruke koje su se proteklih dana mogle čuti iz pojedinih njemačkih medija, koji su gotovo istovremeno, ali i na slično čudan način, izvijestili o trenutnoj situaciji na zapadnom Balkanu, neuspjeloj strategiji SAD i Evropske unije, ali i “dominaciji Srbije”, za koju su istakli da se “mora slomiti”. Pri tome su neki od njih iznijeli stav i poziv da Njemačka treba na Balkanu da “primijeni politiku koju je nekada vodila Austrougarska prije Prvog svjetskog rata”?!

Da bi ovu priču učinili što dramatičnijom, upozoreno je i kako rukovodstva Srbije i Srpske, ali i Mađarske, i dalje imaju dobre odnose s Kremljom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, što je, prema njihovom mišljenju, nedopustivo i zabrinjavajuće zbog politike koju Moskva vodi. Interesantno, ali ovi napisi pojavili su se nakon uvođenja kaznenih mjera Njemačke, u vidu povlačenja iz četiri velika infrastrukturna projekta u Srpskoj, te podizanja krivične prijave protiv predsjednika Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Svemu ovome prethodio je i sporni “sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine”, u režiji Berlina i Francuske, a kojim se od Srbije traži da se odrekne KiM.

Da li je način pisanja njemačkih medija, retorikom iz devedesetih, o lošim i dobrim momcima, te pozivima da Njemačka uzme uzde kada je u pitanju Balkan, artiljerijska priprema za nove poteze koje bi Berlin mogao preduzeti protiv Srpske, ali i Srbije, jer nikako iz vida ne treba izgubiti činjenicu da je ova država trenutno jedan od glavnih aktera u rješavanju pitanja Kosova, ali i generator kriza u BiH, koje sprovodi preko svog političara Kristijana Šmita?

Narativ

Reagujući na ove medijske napise, predsjednik Srpske Milorad Dodik istakao je da narativ o BiH i regionu, koji se njeguje u njemačkoj štampi, nije puno odmakao od narativa iz devedesetih i raspada Jugoslavije, u čemu je Njemačka imala najvažniju ulogu.

Istoričar Aleksandar Raković navodi da nema tu dilemu, jer su i ovi, kako ih je nazvao, orkestrirani medijski napisi otkrili koliko je duboko agentuarno djelovanje njemačkih službi na Balkanu, koji su opet mete stavili na čelo Srbiji, Srpskoj, ali i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- Nije se ništa promenilo u njihovom odnosu prema nama, to je jedna konstantna politika. Jedno vreme su držali rukavice na rukama, sada su ih skinuli i vratili na podešavanje iz devedesetih. Opet ista retorika, Srbi su loši momci i glavni krivci za političke krize u regionu. Suština je da im smeta jačanje srpskog faktora i to što nismo spremni da budemo poslušnici. Smeta im i to što Srbija ekonomski napreduje i jača. Stabilnost u ovom delu sveta Nemcima nikako ne odgovara, te očigledno sve više nervira - kaže za “Glas Srpske” Raković dodajući da ovakvu vrstu pritisaka u narednom periodu treba očekivati i od strane Londona, koji ima iste ambicije kao i Berlin, a što se već moglo vidjeti u napisima i medijskim spinovima pojedinih britanskih medija da SPC navodno švercuje oružje na KiM.

Raković navodi da se iza svega krije pokušaj ostvarivanja dominacije na prostorima Balkana koji su oduvijek zbog svog geostrateškog položaja bili interesantni velikim silama, pogotovo Njemačkoj koja je na taj način željela izaći na “topla mora”.

- Žele uspostaviti dominaciju, kao u doba Austrougarske. Tu ulogu je na sebe sada preuzeo Šmit, koji nije ništa drugo do okupacioni guverner u pokušaju. Nikako ne treba zaboraviti pomenuti da on pokušava nastaviti s politikom koju su pre njega vodili razni visoki predstavnici, koji su, gle slučajnosti, uglavnom bili iz Austrije i Nemačke. I to nam mnogo govori o njihovim planovima i namerama - poručio je Raković.   

Slično mišljenje dijeli i naučni savjetnik Dragan Petrović navodeći da velike sile balkanske narode doživljavaju kao pastorčad, ali se i vode tezom da je mrtav Indijanac - najbolji.

- U ovim pritiscima najviše prednjače SAD i Britanija, a uključivanje i Nemačke samo dodatno komplikuje naš položaj. Sada im se zbog rata u Ukrajini žuri da na ovim prostorima slome srpski faktor kako bi što pre uspostavili svoju kontrolu. Na tom putu stoje im Srbi, jer i Beograd, a pogotovo Banjaluka, pokazuju da nisu spremni da budu bilo čija zamorčad. Mislim da je u Srpskoj ta odbrana od međunarodnog protektorata i stvaranja nekih novih kolonija na zavidnom nivou. Što bi se reklo, na muci se poznaju junaci - kaže Petrović za “Glas Srpske”. 

Na pitanje šta možemo očekivati u narednom periodu, pogotovo nakon što su se njemački mediji svojom retorikom vratili na period iz devedesetih, te da li bi to moglo biti uvod u neke nove i veće pritiske, Petrović kaže kako je jedan takav scenario vjerovatan, jer ovi mediji nisu nimalo beznačajni i vjerovatno su za tako nešto dobili zeleno svjetlo od vlasti.

- Kako god bilo, ovo nije nikako dobro za nas u globalu, što bi moglo da se ogleda kroz političku izolaciju pojedinih političara, nove sankcije i blokade investicija. Mač su već isukali, koliko će ga upotrebljavati, to ćemo tek videti - smatra Petrović.  

Navodi i da će budućnost ovih prostora vjerovatno odrediti nekoliko stvari. Prva je, kako kaže, eventualno novo povezivanje Evrope, odnosno popravljanje pokidanih ekonomskih lanaca saradnje između, s jedne strane, Njemačke, Italije, Francuske i s druge - Rusije.

- To bi imalo pozitivne efekte i na nas. Ali pravi bingo mislim da bi bila pobeda Donalda Trampa na narednim izborima u SAD, što bi sigurno relaksiralo odnose između velikih sila, pa samim tim i skrenulo strele koje su uperene na Balkan. Do tada treba sve ovo izdržati - kaže Petrović.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Časlav D. Koprivica smatra da priče o “balkanskoj perspektivi”, a koje sada dolaze i sa njemačkih adresa, nisu dobre za narode koji žive na ovim prostorima, zato što ih opet stavljaju u jednu vrstu geopolitičkog koša, odnosno internata za kužne, koji su nesposobni da sami upravljaju svojim životima i sudbinama.

 - Srbi ne pristaju na jednu takvu matricu, zbog čega se proglašavaju remetilačkim faktorom. To je, u stvari, krilatica pseudoimperijalnog Zapada, kog čini i Nemačka. Zato kada god Srbi dignu glavu, to se na Zapadu doživljava kao razlog za uzbunu. Ne uklapamo se u njihovu matricu. I to je zato jer želimo sami da uređujemo svoju kuću, bez potčinjavanja, ulagivanja i služenja interesima tog i takvog Zapada. Ovo predstavlja i najvažniji dio geneze neprijateljstava prema nama - istakao je Koprivica. 

Tri lista, jedna priča

 “Frankfurter algemajne cajtung” tvrdi da “Rusija u Evropi može da se osloni na tri saveznika”. Mađarska, Srbija i “polovina BiH”, koja je pod kontrolom Srba, i dalje su čvrsto lojalne Putinu, iako sa različitim nijansama, piše u tekstu čiji je autor Mihael Martens. Berlinski “Tagescajtung” u autorskom tekstu Eriha Ratfeldera piše da “EU i SAD žele da pridobiju srpske nacionaliste politikom razumijevanja, što je opasan kurs”. Autor ovog teksta smatra kako bi se značajna strateška promjena dogodila ako bi, za početak, u Brčko distriktu bile raspoređene veće NATO snage. List “Berliner cajtung”, međutim, donosi tekst gostujućeg autora Muamera Bećirovića, koji smatra da se dominacija Srbije na Balkanu mora slomiti, te da je jedino Njemačka sposobna za tako nešto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana