ANALIZA U šta se pretvorio UN, nekadašnji bastion međunarodnog prava

Veljko Zeljković
ANALIZA U šta se pretvorio UN, nekadašnji bastion međunarodnog prava

BANjALUKA - MMF, Svjetska banka i Svjetska trgovinska organizacija samo su neka od međunarodnih tijela koja SAD uz pomoć Bretonvudskog sporazuma zloupotrebljavaju da izgrade svoju ekonomsku i finansijsku moć, a što uglavnom prate ratovi, ucjene, sankcije i kršenje ljudskih prava. Nažalost, SAD su uz pomoć svojih zapadnih saveznika uspjele i nekada poštovane Ujedinjene nacije pretvoriti u svojevrsno političko oružje protiv ostatka svijeta.

Kaže ovo politikolog i doktor političkih nauka Stevan Gajić komentarišući mnogobrojne rezolucije koje su u proteklom periodu podržane ili osporene od strane SAD, a koje su nedvosmisleno pokazale da su Ujedinjene nacije postale mjesto u kom se najbolje oslikava nova blokovska podjela svijeta - Amerika i zemlje Evropske unije, odnosno divlji zapad protiv ostatka svijeta. Smatra kako Vašington na ovaj način nastavlja da urušava postojeći bezbjednosni globalni sistem i na najdirektniji način gazi po međunarodnom pravu, namećući zapadnu hegemoniju, iza koje stoji 900 miliona ljudi, ostatku svijeta koji čini sedam milijardi stanovnika naše planete.

Stavljanje zvona

Hladni rat, koji smo imali od 1945. godine pa sve do devedesetih, prema riječima Gajića se uzima kao neko zlatno doba međunarodnog prava. To se, međutim, mijenja nakon što su SAD postale jedini svjetski hegemon. Od tada vojna moć i ekonomska sila postaju glavni alati u kreiranju međunarodnih odnosa. Zapadne vlade, kaže, tvrde da su njihove spoljne i unutrašnje politike motivisane ljudskim pravima i demokratijom, držeći lekcije drugima da to ne poštuju te prijeteći im da bi se mogli naći na nekoj od njihovih crnih lista. Ali na međunarodnoj sceni, ukazuje Gajić, zapadne zemlje nastavljaju da dosljedno glasaju protiv toga, flagrantno kršeći volju većine, ali i sva utvrđena demokratska načela i povelje.

- Oni su u stanju da organizuju rezultate glasanja. Godine iza nas pokazale su sve to licemjerstvo njihove spoljne politike, ali i ostalih zapadnih zemalja. Pokušavaju osporiti, odnosno prikriti sve zlo koje su počinili ili i dalje čine širom svijeta - kaže Gajić.

Pita se kako je moguće da neko ko se proglašava tolikim demokratom diže ruku protiv rezolucija koje osuđuju buđenje nacizma i fašizma u Evropi, ali i uvođenje jednostranih sankcija koje u siromaštvo guraju veliki broj zemalja i ljudi.

Dodaje kako smo svjedoci i da se od crnog pravi bijelo i obrnuto, a što se najbolje može vidjeti na primjeru rezolucije o Srebrenici. Kako kaže, zvono koje bi trebalo da nose SAD i Njemačka zbog svih počinjenih zločina i genocida širom svijeta, sada se pokušava staviti o vrat Srbima.

- To je strašno. Donošenje ovog akta podržava i Izrael, a vidimo šta oni rade u Gazi, ali i Turska koja je gotovo sa mape zbrisala Kurde. Tu su, naravno, i Nemci, koji na ovaj način iz svesti ljudi žele izbrisati Aušvic i milione ubijenih i planski protjeranih. I sve to nije genocid, ali jeste zločin u Srebrenici. To nema veze sa ljudskim razumom, ali ima s njihovim namerama i planovima da im taj dokument posluži da završe svoju balkansku odiseju koju su započeli još devedesetih. Kako to nisu uspeli preko raznih visokih predstavnika, sada pokušavaju preko UN i poslušnih zemalja. Bojim se da je već organizovano dizanje ruku. Žele napraviti alibi za naredne političke poteze, ali i napisati neku novu istoriju u kojoj će oni biti dobri momci, a svi ostali loši - kaže Gajić.

Zle namjere

Slično mišljenje ima i politički analitičar Dragomir Anđelković, koji kaže da je odavno postalo jasno da SAD preko MMF-a i sličnih međunarodnih institucija pokušavaju upravljati ostatkom svijeta. Međutim, za sprovođenje svoje hegemonije potrebna su i moćna politička oruđa, poput Suda u Hagu, raznih sankcija i crnih lista.

- Nažalost, oni od devedesetih pokušavaju zajahati i Ujedinjene nacije, zloupotrebljavajući ovo telo kroz Generalnu skupštinu. Oni to rade vršeći pritisak na pojedine članice da glasaju po njihovim direktivama. Ali da bi nešto bilo i obavezujuće i imalo svoju političku i svaku drugu težinu, treba da prođe i Savet bezbednosti, a što je malo verovatno s obzirom na to da tamo, između ostalog, sede Rusija i Kina. I taj američki manevarski prostor, da i preko UN pokušaju nametati određene odluke, nije ni približno toliki kao u slučaju MMF-a, Svetske banke i drugih međunarodnih tela, koja u potpunosti kontrolišu - navodi Anđelković dodajući da je ponašanje SAD u ovim slučajevima zlonamjerno i isključivo egoistično motivisano.     

Za i protiv

Da su se UN pretvorile u mjesto u kom se najbolje manifestuje neki novi globalni poredak, moglo se vidjeti iz nedavno održane sjednice Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (HRC). SAD i evropski prijatelji su tom prilikom glasali protiv osude jednostranih sankcija, za koje je od strane predlagača istaknuto da krše međunarodna i ljudska prava.

Inače, ovu mjeru kojom se osuđuju jednostrane mjere prinude predložio je Pokret nesvrstanih, navodeći kako se one uglavnom uvode od strane bogatih zemalja globalnog sjevera. Kako je ovom prilikom istaknuto, samo su  SAD do sada uvele sankcije protiv više od 50 zemalja, koje predstavljaju više od jedne četvrtine svjetske populacije i otprilike jednu trećinu globalnog BDP-a. Nažalost, ovo je bio drugi put da ista ekipa ne želi da podrži usvajanje ove rezolucije. 

Sličan scenario bio je i na sastanku Trećeg komiteta Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, održanom 7. novembra prošle godine. I ovom prilikom zapadne zemlje su se usprotivile nacrtima rezolucija koje pozivaju na promovisanje demokratije, ljudskih prava i kulturne raznolikosti, dok su istovremeno podržale upotrebu plaćenika i primjenu sankcija.

Početkom ove godine zemlje članice ovog međunarodnog tijela razmatrale su i nacrt rezolucije o borbi protiv glorifikacije nacizma i neonacizma. Protiv su bile Ukrajina, SAD, Velika Britanija, Kanada, Njemačka i druge zemlje Evropske unije, ali i BiH. Iako je BiH stradala u Drugom svjetskom ratu od onog što je donio nacizam, ambasadoru BiH u Ujedinjenim nacijama Zlatku Lagumdžiji očigledno je mnogo važnije bilo da podrži Ameriku i Veliku Britaniju. 

Srebrenica

Kada je u pitanju rezolucija o Srebrenici, koja će se uskoro naći u UN, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da se radi o klasičnom propagandnom pamfletu kojim se zapadni svijet želi prikazati kao zaštitnik muslimana, a što im je posebno važno u svjetlu aktuelnih dešavanja u pojasu Gaze, gdje gine na desetine hiljada nevinih civila. 

- Ova rezolucija ne može biti fatalna kao ona koja je 2015. predložena od strane Velike Britanije. I to je dobra strana ove priče, ali ima i loša, jer se na ovaj način nastavlja sa širenjem laži. I to je jedan deo američkog plana. Drugi je da se naprave uslovi da se Rusija konfrontira sa muslimanskim svetom, posebno onim na Bliskom istoku, što naravno ima veze i sa nastojanjima Moskve i Pekinga da stvore neki novi i pravedniji svet, ali i učvrste diplomatske odnose sa arapskim zemljama - kaže Anđelković.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana