Analitičari o usvajanju rezolucije o Srebrenici: Zapad pokušao da nokautira Srbe, ali nije uspio

Veljko Zeljković
Foto: Tanjug

BANjALUKA - Autori i sponzori rezolucije o Srebrenici nisu uspjeli da nokautiraju Republiku Srpsku i Srbiju kako su to planirali, već su ostvarili jednu Pirovu pobjedu, što opet ne znači da političke snage u Sarajevu i Berlinu te drugim evropskim centrima neće pokušati da nađu načina da to u nekom narednom periodu pokušaju ponovo.

Kaže ovo za “Glas Srpske” profesor međunarodnog prava Dragan Dakić komentarišući ishod glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a koje je pokazalo da je manje od polovine prisutnih država na ovoj sjednici podržalo ovu rezoluciju. 

- To znači da, iako je ovaj dokument na kraju usvojen sa 84 glasa od 193 prisutne zemlje, on nije opšteprihvaćen od različitih civilizacijskih sistema, odnosno različitih dijelova svijeta, te da autori ove rezolucije nisu u mogućnosti da konstituišu neko običajno pravo ili opštu pravnu normu. Smatram da im je to oruđe u ovom trenutku izbijeno iz ruku, jer im je dosta sužen taj manevar. I ne radi se ovdje samo o kvantitativnom neuspjehu predlagača ove rezolucije već i kvalitativnom. O svemu tome govori i veliki broj zemalja koje su nepodržavanje ove rezolucije odlučile da iskažu neglasanjem ili uzdržanošću. Rezoluciju je podržao samo jedan politički kružok zapadnih zemalja i država koje se nalaze pod njihovom sferom uticaja. Ako pogledamo kartu svijeta i kako je ko glasao, možemo vidjeti da je globalni jug bio protiv ovog dokumenta, pa je čak i eksplicitno odbijan - kaže Dakić dodajući da je od izuzetne važnosti i to što je sama Kina glasala protiv, a koja je u ovakvim i sličnim situacijama u GS UN uglavnom uzdržana.      

Smatra i da ovo nije tačka na slovo “i”, jer će autori ove rezolucije sigurno pokušati da nađu druge mehanizme, prije svega koristeći određene pravosudne organe koji bi se referisali na ovu rezoluciju iako ona nema nikakav obavezujući karakter. 

- Vjerujem da će pokušati da ojačaju ovu rezoluciju. Srpska i Srbija su trenutno u dobroj poziciji, što će druga strana pokušati da promijeni i to vrlo sistematično. Ovo nije kraj. Prisjetimo se, slična rezolucija, a predložena od strane Velike Britanije, nije prošla u Savjetu bezbjednosti UN. Ali to ih nije spriječilo da ponovo pokušaju - kaže Dakić. 

Dodaje i kako je od izuzetne važnosti i to što vlasti Republike Srpske ovim povodom nisu samo vodile političku borbu, već i pravnu.

- U Ujedinjenim nacijama je posijano jedno sjeme, protiv kog se treba nastaviti pravno boriti. To će autorima ove rezolucije otežati namjere, pogotovo jer je i ovo glasanje pokazalo da se svijet nalazi u jednim promijenjenim uslovima - navodi Dakić. 

Napominje i da je ovaj dokument kontradiktoran sa Dejtonskim mirovnim sporazumom zbog samovoljnog ponašanja predstavnika BiH u UN. Gledajući iz ugla pozitivno-pravnog poimanja, prema Dakićevim riječima, ovaj akt sigurno ne može doprinijeti očuvanju BiH, ali ni pomirenju unutar zemlje, kako to neki tvrde. Druga strana, kategoričan je, uporno guši Dejton, sporazum od kojeg zavisi i egzistencija Republike Srpske.     

Politikolog Aleksandar Pavić smatra da će, iako veliki dio svijeta nije glasao za nju, rezoluciju autori zloupotrijebiti protiv Srpske, Srbije i srpskog naroda. 

Kako je ocijenio, rezolucija je samo dodatna alatka u njihovom ratnom arsenalu, sa jasnim ratnim ciljevima - ukidanje ili obesmišljavanje Republike Srpske, unitarizacija BiH radi lakše NATO integracije, lijepljenje trajne etikete “genocidnosti” na cijeli srpski narod radi njegove trajne diskreditacije i delegitimizacije kao naroda. 

Navodi i da nikako ne treba da se uljuljkujemo time što su ovakve i slične rezolucije neobavezujuće u svijetu u kom se međunarodno pravo gazi na svakom koraku. 

- Lekcija iz devedesetih važi i danas. Propagandne laži su neophodne da bi se opravdali agresivni potezi protiv nas pred međunarodnom javnošću. Istina i pravo su tu na poslednjem mestu. Nije politički Zapad uložio ovoliko napora i ugleda na međunarodnoj sceni samo da bi se zaustavio na glasanju i Pirovoj pobedi u GS UN. Treba da gledamo na ovu akciju kao na pripremu terena za još krupnije i opasnije akcije - smatra Pavić.

Dodaje i da to što je manje od 100 zemalja glasalo za rezoluciju neće spriječiti one koji su je pokrenuli da nastave sa svojom antisrpskom djelatnošću ne birajući sredstva.

Prema riječima višeg naučnog saradnika Instituta za međunarodnu politiku i privredu Dušana Prorokovića, način na koji je rezolucija o Srebrenici usvojena u GS UN nije legitiman. Kako je pojasnio, ovo je kao da Real iz Madrida pobijedi Šumadiju iz Aranđelovca golom u posljednjem minutu nadoknade iz izmišljenog penala. 

Kaže i da je mogućnost da Sarajevo na krilima rezolucije pokrene pitanje naplate nekakve ratne štete od Srbije u ovom trenutku potpuno sekundarna. Primarno je, objašnjava, to što se desilo na glasanju. 

- Nema više snage kolektivnog Zapada čak i uz određene muslimanske zemlje. Da se ovo dogodilo pre 15 godina, predloženo u GS UN dobilo bi 160 glasova za. Danas je to nešto više od 40 odsto. Ovo se Sarajevu ne isplati na duži rok. Zašto Srbija sada ne bi pokrenula pitanje streljanja đaka u Kragujevcu, da li je to bila genocidna namera Nemačke? Rusija je najavila predlog jedne rezolucije o genocidu, o islamskom svetu koji može da inicira rezoluciju o genocidu u Palestini da i ne govorim. Sada se otvaraju vrata za seriju rezolucija o raznim genocidima i Srebrenica će prosto pasti u zaborav. Ako imate tu seriju, onda ne može ni biti nikakvog ozbiljnog razgovora o nekakvoj odšteti - istakao je Proroković.

Kaže i da autori i sponzori ove rezolucije istu mogu pokušati samo kratkoročno da zloupotrijebe, dok je to na duži rok veoma teško, jer je tema Srebrenice politizovana, a drugi razlog je što će se ubuduće svašta nazivati genocidom, jer će se usvajati razne rezolucije u međunarodnim organizacijama u raznim slučajevima. 

- U Sarajevu očigledno nisu razmišljali o dugoročnim posledicama. Veliki broj islamskih zemalja je prilikom glasanja ili izašao iz sale, ili su neki glasali protiv. Alžir je bio uzdržan, Bahrein takođe, predstavnik Avganistana je izašao iz sale. Ovo ni kod Monti Pajtona nema, Crna Gora je bila za, a talibani iz Avganistana nisu za. I onda će kazati: “Pobedili smo”. Pa, nije to baš tako - kaže Proroković.

Branković: Pukli ko zvečka

Nekadašnji ambasador Srbije pri UN Branko Branković smatra da su autori i sponzori ovog dokumenta “pukli ko zvečka”, jer su očekivali da će dobiti mnogo više glasova, poput rezolucije o Palestini koja je prije nekoliko sedmica dobila 143 glasa. 

- Ovo je jedan totalni fijasko svih predlagača sa Nemačkom na čelu - ocijenio je Branković.

Poljanski: Potpuni neuspjeh

Rezolucija Generalne skupštine UN o Srebrenici je neuvjerljiva, a rezultat glasanja o njoj je potpuni neuspjeh i sada postoje svi razlozi da se očekuju dodatne slične inicijative od kojih se mnoge, očigledno, neće svidjeti Zapadu, istakao je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski. 

- Jedina stvarna posljedica zlonamjernog poteza Bošnjaka i onih koji ih podržavaju je otvaranje Pandorine kutije “genocidnih” dokumenata koji skupljaju prašinu u ormarima mnogih - naglasio je Poljanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana