Odjeci sastanka Dodika i Putina: Srpska nije bez moćnih prijatelja

Srna
Foto: Kremlin.ru

BANjALUKA - Odabirom malog broja svjetskih lidera sa kojima se sastao u Sankt Peterburgu, a među kojima je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je jasnu poruku koga u svijetu poštuje i ko može računati na političku i ekonomsku podršku Rusije u vremenima kada se oblikuje i stvara neki novi svijet, koji ne želi više trpjeti zapadnu hegemoniju.

Smatra ovo direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković, komentarišući sastanak Dodika i Putina na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, na kom je ruski predsjednik još jednom poručio da samo ono što se nalazi u Dejtonskom mirovnom sporazumu može biti osnova za očuvanje i dalje jačanje BiH.

- Predsednik Dodik je jedan od malobrojnih lidera sa evropskog prostora koji podržava Rusiju sada kada joj je ona najpotrebnija. I predsednik Putin to vidi i ceni. On poštuje Srbe zbog njihove nepodaničke politike, što i pokazuje u ovakvim i sličnim prilikama - istakla je ona.

Ukazuje i da je dalji razvoj odnosa Srpske i Rusije od izuzetne važnosti, naročito u turbulentnim vremenima kada zapadne zemlje, predvođene SAD, Velikom Britanijom i Njemačkom pokušavaju da destabilizuju Balkan.

- Zapadne zemlje nastavljaju sa svojom agresivnom politikom koja je Srbima dobro poznata još iz devedesetih godina. Nemaju ni najmanje poštovanja. Misle da Srbi nemaju nikakvih prava da štite svoje interese, da se brane i bore za svoj opstanak. Ta ista strategija se danas vodi i protiv Rusije - ocijenila je Trifkovićeva, dodajući da i ovaj susret ukazuje da Srpska nije bez podrške u svijetu i to od strane moćnih zemalja, kao što je Rusija.

Bivši srpski diplomata i član Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske, istoričar Slavenko Terzić ocijenio je kao pozitivne poruke koje su se mogle čuti iz Sankt Peterburga, ali i nakon sastanka dvojice predsjednika, Srpske i Rusije - Dodika i Putina.

Kako smatra, ovaj susret ima izuzetnu političku težinu za Republiku Srpsku, tim prije što je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i veliki zagovornik dosljedne primjene ovog sporazuma.

Navodi i da je Rusija već vijekovima prisutna na ovim prostorima te da bi bilo dobro kada bi ova moćna država bila daleko više ekonomski i kulturno prisutnija u Republici Srpskoj, ali i na balkanskim prostorima.

- Nikako ne bi trebalo da zaboravimo da je carska Rusija veoma mnogo uradila na obnovi crkava i manastira širom srpskih zemalja. Znači, postoji ta viševekovna tradicija u međusobnim prijateljskim odnosima. To je nešto što nas spaja. U ovom momentu, a koji je vrlo važan za Republiku Srpsku, smatram da je ova otvorena podrška, koja dolazi iz Kremlja, politički vrlo važna. Rusija pažljivo prati prilike na Balkanu pa samim tim i u BiH. Stoga verujem da ovakvi i slični susreti i sastanci doprinesu i međunarodnoj afirmaciji Republike Srpske, kao jednog od entiteta unutar BiH - navodi Terzić.

Upozorava da je problem u tome što jedino Rusija insistira na dosljednoj primjeni Dejtona, dok ga drugi doživljavaju kao nešto čemu je istekao rok trajanja.

- I to jedna vrlo loša i opasna praksa koju primenjuje zapadna diplomatija, ne samo u slučaju Dejtona. To smo mogli videti i na primeru Minskih sporazuma. Oni nešto potpišu i misle da će vreme učiniti svoje, ali ta praksa vodi samo ka izazivanju međunarodnih kriza. Zbog toga je za Republiku Srpsku suštinski važno da ima na svojoj strani tako globalno moćnog i uticajnog saveznika, kao što je Rusija - kaže ovaj akademik.

Osvrćući se na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina, da razumije i poštuje sve što Republika Srpska radi kako bi sačuvala svoju ustavom zagarantovanu poziciju unutar BiH, Terzić kaže da se radi o još jednoj važnoj poruci, koja je dokaz da su ruske vlasti upoznate sa svim zapadnim pokušajima centralizacije BiH.

- Iz Kremlja i ruske ambasade u BiH je vrlo često upozoravano da visoki predstavnici nisu ništa drugo do kolonijalni gubernatori iz 19. veka, koji sve rade da bi oduzeli neku od nadležnosti Republici Srpskoj. Predsednik Putin je na ovaj način pružio otvorenu političku podršku rukovodstvu Srpske da je ispravno to što rade da bi se odbranili od svih ovih nasilnih nasrtaja na nju - smatra Terzić.

Kada je u pitanju prijedlog da se Srpska i FBiH mirno raziđu, zbog sve otvorenijeg kršenja Dejtona, Terzić kaže da razumije argumentaciju vlasti u Republici Srpskoj kada govore o ovoj temi.

- Svedoci smo da se konstantno udara po Republici Srpskoj. Jedan takav pokušaj bio je i nedavno, kada je usvajana rezolucija o Srebrenici. Na ovaj način se želio stigmatizovati čitav srpski narod, ali i oslabiti međunarodna pozicija Republike Srpske. To je veoma opasna priča. Zbog toga i na ove najave predsednika Dodika gledam kao na poslednje upozorenje da se Dejton mora poštovati te da Srpska neće više dozvoljavati da se on tako otvoreno i bezobzirno ruši i krši, kako bi se stvorila nekakva unitarna BiH - navodi Terzić, poručujući da je Dejton jedini garant opstanka BiH.

Smatra i da bi ukoliko bi ruski predsjednik uslišio Dodikovu molbu da se Republici Srpskoj omogući da kao posmatrač učestvuje na predstojećem forumu BRIKS-a, koji će biti uskoro održan, donijelo mnogo političkih benefita, pogotovo u smislu učvršćivanja položaja Republike Srpske kao međunarodno priznatog subjekta na globalnoj mapi.

Sporazum

Predsjednik Srpske Milorad Dodik i šef ruske Republike Tatarstan Rustam Minihanov potpisali su u petak u Sankt Peterburgu protokol o saradnji Srpske i Tatarstana - trgovinsko-ekonomskoj, naučno-tehničkoj i kulturno-humanitarnoj. Prema riječima Dodika, radi se o izuzetno važnim sporazumima, pogotovo za domaće privrednike, jer je Tatarstan lider u IT sektoru i ima značajnu industriju, ali radi se i o državi koja je bogata prirodnim resursima i energentima, poput nafte i gasa.

Borba za suverenitet

U velikom broju zemalja vodi se otvorena borba za jačanje suvereniteta i to na tri nivoa - državnom, ekonomskom i vrednosnom, a zemlje koje su do sada bile najveće sile žele na sve načine da sačuvaju svoju hegemoniju i pozicije. Istakao je ovo predsjednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju učesnicima Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, navodeći da zemlje BRIKS-a već razrađuju svoju platnu infrastrukturu nezavisnu od zapadne. Kako je precizirao, po liniji BRIKS-a razrađuje se formiranje nezavisnog platnog sistema koji neće zavisiti od političkog pritiska, zloupotreba i stranog sankcionog miješanja.

Dodik za ruske medije

U intervjuu za ruske medije predsjednik Srpske Milorad Dodik istakao je da predsjednik Putin razumije i uvažava Srpsku te da je Rusija u odnosu na zemlje Zapada jedini svjedok Dejtonskog sporazuma koji ga i dalje poštuje.

Na pitanje kakav je stav Rusije o pitanju ideje mirnog razgraničenja unutar BiH, Dodik je odgovorio da predsjednik Putin razumije i uvažava Srpsku.

- BiH postoji na osnovu Dejtonskog sporazuma, čiji je jedan od garanta Rusija. U sadašnjoj situaciji, bošnjačka politička elita svoje interese gura preko Zapada, a za sve teškoće okrivljuje Srbe. Zapad je učinio sve što je mogao da uništi Dejtonski sporazum. Kao rezultat toga, u BiH je danas, suprotno ustavu, stvoren paralelni antiustavni sistem. To je dovelo do degradacije sistema javne uprave. Ovo je dovelo BiH u ćorsokak i postavilo pitanje njene održivosti. Vjerujem da će lideri svih centara moći prepoznati realnost i omogućiti mirnu podjelu BiH. Republika Srpska je za takav razvoj događaja, jer nam je sve ostalo besmisleno - istakao je Dodik za ruske medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana