Amidžić: Pismo Konakovića govori o nefunkcionalnosti BiH

Srna
Amidžić: Pismo Konakovića govori o nefunkcionalnosti BiH

BANjALUKA - Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić izjavio je da pismo ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića u kojem traži ostanak OHR-a u BiH pokazuje da je BiH nefunkcionalna i pozvao kolege iz Federacije BiH da konačno sami počnu donositi odluke, pa makar i pogrešne, jer je i to bolje nego da imaju tutorstvo sa strane.

"Trenutno u OHR-u imamo nelegitimnog visokog predstavnika i baš zbog toga bi političko Sarajevo trebalo da nađe šansu i da pokušaju dijalogom, jer je on u obostranom interesu, naći najbolje rješenje za ljude koji žive u BiH. Nažalost, oni nemaju dovoljno političke zrelosti, niti mudrosti da to vide, već BiH guraju u kontra smjeru", rekao je Amidžić.

On je ukazao da su Konakovićeve izjave često kontradiktorne.

"Često priča o napretku BiH ka EU, a istovremeno poziva na ostanak visokog predstavnika. Konaković je svjestan da su te dvije stvari isključive, ali želim da vjerujem da svi koji ne žele zlo BiH vjeruju da se sa visokim predstavnikom ne može napredovati", rekao je Amidžić.

On je istakao da je riječ o fikciji u vezi sa političkim interesima u svjetlu lokalnih izbora.

"To nam govori da BiH ne može da funkcioniše dok imamo takve političke partnere iz Sarajeva", rekao je Amidžić za RTRS.

Amidžić je naglasio da se Konakovićevo pismo nikada nije našlo pred Savjetom ministara jer da jeste, nikada ne bi dobilo podršku.

Konaković je zatražio od članica Savjeta za sprovođenje mira, zvaničnika SAD, EU, kao i zemalja članica Unije da zadrže OHR u BiH.

U pismu upućenom 26. jula, koje je u posjedu Srne, Konaković tvrdi da bi BiH u suprotnom postala "nefunkcionalna zemlja" izložena navodnom malignom ruskom uticaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana