Amerikanci dali pola miliona dolara za opremu za lokalne izbore u BiH

GS
Amerikanci dali pola miliona dolara za opremu za lokalne izbore u BiH

SARAJEVO - Vlada Sjedinjenih Američkih Država ulaže 500.000 dolara kao podršku Centralnoj izbornoj komisiji u provedbi pilot-projekta primjene novih izbornih tehnologija na opštinskim izborima u Bosni i Hercegovini u oktobru 2024. godine. Kako su istakli, cilj je pripremiti BiH za primjenu ove tehnologije u punom obimu na Opštim izborima 2026. godine.

Inicijativa je dio projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Podrška izbornom integritetu u BiH, (USAID SEI) čija provedba je počela u oktobru 2023. godine kao podrška izbornim reformama koje će izborni sistem BiH uskladiti s međunarodnim standardima i najboljim demokratskim praksama.

- Predano podržavamo slobodne, poštene i transparentne izbore u BiH, kako bi glasovi svih građana i građanki imali jednaku vrijednost prilikom biranja njihovih dužnosnika i time dodatno ojačali put BiH ka članstvu u EU. Nove tehnologije koje uvodimo omogućiće biračima u BiH da iskuse proces glasanja sličan onom na koji su navikli, ali uz smanjenu mogućnost greške i prevara tokom brojanja glasova i bolji integritet izbornog procesa u cjelini, kazala je Kortni Čab, direktorica Misije USAID-a u BiH.

Pilot projekat će testirati korišćenje optičkih skenera koji direktno prenose rezultate glasanja sa 145 biračkih mjesta u opštinama Vogošća, Tuzla, Visoko, Stolac, Novi Grad i Prijedor. Lokacije su odabrali USAID i CIK kako bi osigurali statistički relevantan uzorak opština i biračkih mjesta koja demografski i politički odražavaju BiH. Dobavljač skenera je Smartmatik, kompanija za izbornu tehnologiju.

- Ovaj projekat je rezultat dugogodišnjeg zagovaranja i provedbe ključnih preporuka koalicije Pod Lupom koje su odraz želja birača u BiH. Posmatrači koalicije Pod Lupom, koju čine domaće organizacije civilnog društva, biće prisutni na svim biračkim mjestima gdje se projekat provodi i proći će posebnu obuku za posmatranje i izvještavanje, navodi se u saopštenju USAID-a.

- Pod Lupom je odavno prepoznao i promoviše prednosti korišćenja novih tehnologija na izborima u BiH. Mislim da imamo preduslove za najpoštenije izbore u BiH do sada, rekao je Dario Jovanović, predsjednik koalicije.

Uvođenje nove tehnologije je dio USAID-ovog četvorogodišnjeg projekta, vrijednosti 5,5 miliona dolara koji podržava integritet izbora.

Osim pilot projekta, USAID SEI će pružati široku podršku izbornim organima u procesu organizacije i provođenja izbora, uključujući strateško planiranje, jačanje kapaciteta, obuku o izbornim procesima i informisanje i podizanje nivoa svijesti birača. Podržaće i civilno društvo uključeno u posmatrački proces osiguravajući inovativne digitalne alate otvorenog koda u partnerstvu s koalicijom Pod Lupom, piše Kliks.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana