Amerika objavila šta očekuje od predstojećih razgovora Vučića i Kurtija

GS
Amerika objavila šta očekuje od predstojećih razgovora Vučića i Kurtija

Sjedinjene Američke Države saopštile su da snažno podržavaju prijedlog Evropske unije o normalizaciji odnosa Srbije i tzv. Kosova.

- Očekujemo da dvojica lidera priđu susretima u konstruktivnom duhu potrebnom da se napreduje u skladu sa njim - istaknuto je u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine koja se, uz posredovanje Evropske unije, održava u ponedeljak u Briselu, prenosi Sputnik.

Iz Stejt departmenta ukazuju da je važno da Beograd i Priština iskoriste razgovore da iskažu posvećenost mirnoj budućnosti regiona.

- Srbija i Kosovo kroz dijalog treba da postignu sveobuhvatni sporazum. Vjerujemo da normalizovani odnosi između Kosova i Srbije u konačnici treba da budu usmjereni na uzajamno priznanje. Napredak u dijalogu otvoriće vrata evropskim integracijama i od suštinskog je značaja za bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu - navedeno je u pisanom odgovoru Stejt departmenta.

Na pitanje može li se očekivati iskorak ili čak prekretnica poslije predstojeće runde razgovora u Briselu, iz Stejt departmenta odgovaraju da ohrabruje to što su Beograd i Priština u načelu prihvatili prijedlog Evropske unije.

- Zvaničnici Sjedinjenih Država i Evropske unije istakli su mogućnosti prijedloga Evropske unije i naglasili značaj brzog napredovanja - kako bi se izbegao rizik daljih eskalacija - navedeno je u odgovoru.

Stejt department ističe da SAD snažno ohrabruju Srbe na KiM da se vrate u prištinske institucije što je pre moguće kako bi bezbjednost i stabilnost za sve građane bili poboljšani.

- Ohrabrujemo Vladu Kosova da obezbijedi uslove da kvalifikovani kosovski Srbi to mogu da učine bez odlaganja. Briselski sporazumi su predvidjeli integraciju kosovskih Srba u kosovske institucije. U potpunosti podržavamo te sporazume i njihovu kontinuiranu primjenu - zvaničan je stav Stejt departmenta u vezi sa tim pitanjem.

Kada je riječ o formiranju ZSO, Stejt department navodi da “Kosovo i Srbija treba da primjene sporazume koje su potpisali kroz proces dijaloga, uključujući i ostvarivanje napretka u uspostavljanju zajednice opština sa srpskom većinom”.

Kada je riječ o eventalnom odbijanju dokumenta, čija je zvanična verzija i dalje nepoznata javnosti, iz Stejt departmenta nisu govorili o eventualnim posljedicama ukoliko Beograd i Priština odbiju ili propuste priliku koja im se pružila.

- Važnije je govoriti o mogućnostima: prijedlog predstavlja mogućnosti za građane Srbije i Kosova da unaprijede bezbjednost i stabilnost šireg regiona Zapadnog Balkana u vrijeme kada se Evropa suočava sa najgorom krizom od Drugog svjetskog rata. Kako je već naznačeno iz Evropske unije - prihvatanje sporazuma će ubrzati napredak obje zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji. Unaprijediće i naše ključne ciljeve za region Zapadnog Balkana - uključujući ostvarivanje mira, stabilnosti i napredak svih naroda - zaključeno je u pisanom odgovoru Stejt departmenta na upit Glasa Amerike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana