Američki špijunski avion kruži iznad teritorije BiH?!

G.S.
Foto: RT.rs

BANjALUKA - Izviđački avion za prikupljanje obavještajnih podataka i presretanje komunikacija CL-650 „artemis“ koji koristi Ratno vazduhoplovstvo Oružanih snaga SAD, danas ponovo leti iznad BiH i oko granica Republike Srbije.

Kako se može vidjeti na sajtu „Flajtradar“, letjelica je poletjela oko 7 sati iz Konstance, odnosno baze „Mihail Kogalničanu“.

Odatle se zaputila prema sjeverozapadu, gdje je ušla u mađarski vazdušni prostor i letjela uz sjevernu granicu Mađarske i Srbije, da bi zatim kroz hrvatski vazdušni prostor došla do BiH.

Nakon pristizanja u vazdušni prostor BiH, „artemis“ je nastavio da kruži na potezu Tuzla-Sarajevo-Mostar, odakle letjelica američkog vazduhoplovstva može da prikuplja podatke o položajima jedinica i ratne tehnike Vojske Srbije.

Inače u pitanju je avion, koji se nalazi u vlasništvu kompanije „Leidos difens grup“ sa sjedištem u Virdžiniji, kog pomenuta kompanija redovno „iznajmljuje“ Oružanim snagama SAD za potrebe njihovih špijunskih misija, konkretno za izviđanje, osmatranje i praćenje aktivnosti Oružanih snaga Republike Srbije, piše RT Balkan.

„Artemis“ je opremljen specijalnom opremom - sistemima za prikupljanje podataka putem elektronskih signala (ELINT, Electronic Intelligence) i radarom za bočno osmatranje pomoću kog se mogu osmatrati i pratiti pokretni ciljevi na kopnu i moru.

Američka vojska od početka 2024. godine redovno koristi ovu letjelicu za osmatranje srpske vojske, a pretpostavlja se da su glavni predmet interesovanja sistemi PVO kineske proizvodnje FK-3 i nedavno predstavljeni HKu-17.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana