Ambasada SAD u Sarajevu upozorila investitore na Republiku Srpsku

GS
Ambasada SAD u Sarajevu upozorila investitore na Republiku Srpsku

SARAJEVO - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasila se nakon izvještaja Stejt Dipartmenta o investicionoj klimi u BiH za 2024. godinu.

Iz Ambasade su pozvali investitore da provedu „rigoroznu i dubinsku analizu“ prije ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

- Ovo uključuje izbjegavanje izlaganja američkim sankcijama i potvrđivanje prava vlasništva nad zemljom kako bi se izbjeglo upittanje u potencijalno nezakonit i/ili neustavan aranžman. Ovo je posebno važno u Republici Srpskoj, gdje secesionistički postupci lidera, nastojanja da se protivustavno otmu kontrolu nad državnom imovinom i neprovođenje odluka visokog predstavnika stvaraju pravne rizike koji dodatno komplikuju poslovno okruženje – navode iz Ambasade SAD u BiH.

Kako dodaju, potencijalni investitori treba da traže informisanog pravnog savjetnika koji bi ih savjetovao o uticaju odluka Ustavnog suda BiH iz jula 2024. godine, koji je u dva respektabilna slučaja donio odluku da entiteti nisu nadležni da raspolažu državnom imovinom na bilo koji način, uključujući pravo vlasništva, zakup , koncesiju ili privremeno korišćenje.

 

Prospective investors want to know #WhereIsTheMoney going when they plan an investment.

The @StateDept 2024 Investment Climate Statement for BiH urges them to conduct rigorous due diligence before investing in Bosnia and Herzegovina. This includes avoiding exposure to U.S.… pic.twitter.com/bTdaFfDcuu

— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) August 12, 2024

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana