Ambasada SAD o Reformskoj agendi: Dodik je sedmicama blokirao, SDA neodgovorna

GS
Foto: Ilustracija

SARAJEVO – Sve što politički lideri BiH trebaju učiniti kako bi otključali prvu tranšu sredstava dostupnih iz Plana rasta za Zapadni Balkan je predati ambicioznu Reformsku agendu u Brisel, saopšteno je iz Ambasade SAD u Sarajevu, odakle jasno dodaju da politički lideri ne uspijevaju u tome.

Ističu da je Plan rasta za Zapadni Balkan jedinstvena ponuda Evropske unije građanima Bosne i Hercegovine da koriste neke od prednosti članstva u EU prije samog pristupanja.

Iz Ambasade naglašavaju da bi Plan rasta za Zapadni Balkan pružao proširenu pomoć u zamjenu za osnovne reforme.

"EU je pred političke lidere stavila Reformsku agendu, a njeno odobravanje sedmicama je blokirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je odbio prihvatiti dvije tačke u planu od 100 tačaka, uključujući zahtjev da RS imenuje sudije u Ustavni sud BiH i poštuje i odluke Suda. Naše razumijevanje je da EU nije umanjila svoje zahtjeve za Reformsku agendu i da gospodin Dodik i dalje odbija pristati na posljednje dvije tačke. Nažalost, ovo je tipično za čovjeka koji dosljedno stavlja svoje interese ispred interesa onih koje tvrdi da predstavlja. Kao što smo ranije rekli, retorika i politike gospodina Dodika i dalje predstavljaju najveću prijetnju za evropsku budućnost koju građani Bosne i Hercegovine žele i zaslužuju", navode iz Ambasade SAD.

U ovom kontekstu, ističu iz Ambasade, nejasno je zašto je Radna grupa glasala za odobrenje plana koji nije sadržavao sve zahtjeve EU, uključujući zahtjev za imenovanje sudija Ustavnog suda BiH I poštivanje odluka Suda.

"Bez obzira na to, odluka Stranke demokratske akcije (SDA) da iskoristi priliku za političko razmetanje, umjesto da radi s drugim pro-bh. strankama na osiguravanju odobrenja za posljednje dvije preostale tačke, bila je nekorisna i neodgovorna. Takvo ponašanje ne doprinosi izgradnji konsenzusa i postizanju kompromisa potrebnih za napredak na evropskom putu", stoji u saopštenju Ambasade SAD.

Takođe dodaju da kada je u pitanju osiguranje evropske budućnosti zemlje, politika bi, kao što kažu u Sjedinjenim Državama, trebala stati tamo gdje počinju važniji interesi, pišu Nezavisne.

"SDA taj test juče nije položila", zaključili su iz Ambasade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana